Zeneakadémia: etűdök G Datára

G DATA Antivírus Esettanulmány
  • Termék: G Data EndpointProtection Enterprise

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a magyar zeneoktatás fellegvára, 7-800 hallgatója és tanáraik több mint 200 számítógépet használnak nap mint nap. A hat telephellyel rendelkező egyetem dolgozóinak és hallgatóinak a kártevőmentes informatikai környezet biztosítása feltétlenül szükséges, de olyan észrevétlenül, hogy ez a mindennapok munkáját ne akadályozza. A G Data EndpointProtection Enterprise segítségével a probléma megoldódott.

Háttér

Az internetes kártevők egyre kifinomultabbak, ártó tevékenységüket egyre ügyesebben rejtik el. A káros tevékenység ellen minden szervezetnek saját érdekében védekeznie kell. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a magyar zeneoktatás fellegvára, 7-800 hallgatója és tanáraik több mint 200 számítógépet használnak nap mint nap. Az intézménynek olyan védelemre volt szüksége, amely a maximális biztonság mellett több telephely egyszerű és egypontos adminisztrálását is lehetővé teszi.

A kihívás

“Minden évben, vagy amikor egy-egy vírusirtó licence lejár, megvizsgáljuk azt, hogy érdemes-e meghosszabbítani az aktuális előfizetést, vagy jobban járunk, ha egy másik megoldást keresünk” – mondja Kuti Sándor informatikai vezető. Elmondása szerint a korábban használt vírusirtó gyártója pont ebben az időben, 2012 őszén jelentette be, hogy befejezi tevékenységét, így mindenképp új megoldást kellett választaniuk.

Az egyetem vezető informatikusa elmondta, hogy az egyetemen nem csak irodai, admnisztrációs vagy prezentációs feladatokra használják a számítógépeket, hiszen olyan tanszékük is van, ahol oktatás keretében is használják a számítógépeket. “Nagy szégyen lenne, ha valamilyen fertőzés miatt előadás vagy gyakorlat maradna el” – jelentette ki Kuti Sándor. Az egyetem több telephellyel rendelkezik, s mivel a főépület, a Liszt Ferenc téri Zeneakadémia még felújítás alatt van, ezért a megszokottnál is több épületben folyik az oktatás. Külön bérleményben működik a népzene és a jazz tanszék.

Jelenleg a Wesselényi utcában van az egyetem központja. Az összes telephely összes számítógépét a főépületből adminisztrálják, és az internetelérést is innen osztják szét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a Wesselényi utcában van internethozzáférés, a többi öt telephely bérelt vonalon van összekötve a központtal és innen „kapják az internetet”. “Így tudjuk teljesen kontrollálni a ki- és bemenő internetforgalmat” – mondta az informatikai vezető.

Az új védelmi szoftver kiválasztásakor a termék árán kívül arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire precízen ismeri fel a szoftver a kártevőket, és mennyire terheli le a kliensgépeket. A legfontosabb kritérium mégis az volt, hogy a szoftver képes-e több telephelyes topológián is fennakadás nélkül települni, működni. A korábbi tapasztalatuk ugyanis az volt, hogy a legtöbb vírusirtó szoftver csak a domainbe beléptetett gépeket tudja menedzselni.

A megoldás

Mindent figyelembe véve a G Data biztonsági megoldását választották. A konkurens gyártók termékei vagy a többszörösébe kerültek a korábban használt, valóban nagyon kedvezményes árú vírusvédelmi szoftvernek, vagy a teszteredményeik nem voltak elég meggyőzőek. Már kezdték feladni a reményt, hogy a korábbi áron, korábbi minőségű szoftvert találjanak, amikor bejelentkezett a G Data magyarországi képviselete.

“Az interneten elérhető tesztek nagyon biztatóak voltak, és az első vizsgálatok után is megmaradt a termék iránti szimpátia. Ezt tovább erősítette, hogy a licencek ára az elérhető oktatási licenckonstrukciónak köszönhetően kedvező volt, ráadásul a magyarországi forgalmazó elkötelezte magát, hogy ezt a kedvező árat hosszabb ideig tartani fogja. Egyébként volt olyan szoftvergyártó, amely jelképes összegért is odaadta volna a termékét, ám korábban egy hasonló akció keretében, a felsőoktatási intézmények számára ingyenesen biztosított előfizetés lejárta után már az igen magas piaci árat kérte el a hosszabbításért, tudván, hogy egy átállás más vírusirtóra néhány száz gépen bizony komoly „fájdalmakkal”, rengeteg munkával járhat” – hívta fel a figyelmet Kuti Sándor. “Ennek a gyártónak sem az eljárása, sem a szoftverének teljesítménye nem tetszett, annak ellenére, hogy az egyik legnevesebb biztonságiszoftver-gyártóról van szó.”  Hozzátette, most már az ingyen kínált szoftverrel sem tudták becsalogatni ebbe a csapdába.

Az átállás egyébként fáradságosnak ígérkező munkáját nagyon megkönnyítette, hogy a G Data megoldása az IP címek alapján is képes távoli gépekre települni. Az informatikai vezető elmondta, hogy az új szoftver a telepítés után valamivel erősebben terhelte a számítógépeket a korábbi vírusirtónál, mert a kezdetekkor nagyon alaposan vizsgálja át a gépeken lévő állományokat, ám amint ezzel végez, visszaáll a rend, és alig észrevehetően teszi a dolgát a program.

“Teljesen elégedettek vagyunk a licenckonstrukcióval is. Ötvendarabos licenccsomagban tudjuk beszerezni, ami teljesen megfelel nekünk, mert nem kell külön-külön megvásárolni egy-egy darabot. További jó tulajdonsága a G Data megoldásának, hogy szinte egyáltalán nem terheli a frissítésekkel az internetkapcsolatot, mert azt a központban lévő szerver tölti csak le egyszer, és az összes gép arról végzi el a program-, illetve adatbázis-frissítéseket.”

A kliensek távoli menedzselhetőségével is teljes mértékben elégedett Kuti Sándor. Mint elmondta, a korábbi megoldás az ő esetükben működésképtelen volt, ezért nem is használták. Az új megoldással a felhasználók gépeinek tűzfalát is távolról tudják konfigurálni, ami nagyon megkönnyíti a dolgukat, arról nem is beszélve, hogy a G Data figyeli, monitorozza a fájl- és memóriahasználatot, illetve a lokális levelezést is, és jelez, ha gondot észlel.

A terméktámogatással kapcsolatban az egyetem szakembere elmondta, hogy annyira részletes a szoftver dokumentációja, hogy az elmúlt fél évben csak kétszer kellett telefonos segítséget igénybe venniük. “Azt gondolom, nagyon jól jártunk azzal, hogy a G Datát választottuk” – jelentette ki Kuti Sándor.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem


Az 1875-ben alapított Zeneakadémia öt tanárral és 38 növendékkel kezdte meg működését. Ma 7-800 diák próbál az alapító Liszt Ferenc és Erkel Ferenc nyomába érni. Az alapítók és a művészképzés mestereinek hagyományai által alakult ki a Zeneakadémia küldetése: olyan alkotó- és előadóművészek, valamint tanárok képzése, akik alkalmasak széles körű, korszerű zenei képzettségük, magas fokú mesterségbeli tudásuk művelésére, illetve továbbadására. Sokoldalú, a tanári munkára orientált pedagógiai, pszichológiai, szakmódszertani képzettségük, általános műveltségük és idegen nyelvi ismeretük által felkészültek arra, hogy a zenei nevelés sajátos eszközeit a tanulók szakmai képzésének, érzelmi és esztétikai nevelésének szolgálatába állítsák. Az intézmény 1971-ben kapott egyetemi rangot, azonban az „egyetem” megjelölés csak 2000 januárjában került be az intézmény nevébe.

Az esettanulmány PDF formátumban letölthető innen: