Négy dolog, amit meg kell tenned, ha feltörték Facebook fiókod

Ha szerencsétlenségedre meghackelték Facebook fiókod, több módja is van annak, hogy visszaszerezd profilod felett az uralmat, és ismét te irányítsd online életed.

1.     Próbáld meg visszaszerezni a felhasználói fiókod – ha meghackelték a fiókod, a legjobb, ha a Facebook Súgóközponthez fordulsz és jelented az esetet. A Facebook fiókok megfelelő biztonsági beállításairól itt olvashatsz.

2.     Változtasd meg jelszavaid – a betörő nyilvánvalóan hozzáférhet e-mailedhez és jelszavadhoz, így ezek megváltoztatása elsőként kell, hogy szerepeljen a teendők listáján. Ha ugyanazt a jelszót adtad meg több szolgáltatás esetén is (pl. bankok, egyéb közösségi vagy levelezőfiókok), akkor azokat is cseréld le azonnal. Mindig számolj úgy, mintha a hacker a Facebook profilodhoz való hozzáféréskor megszerezte volna a teljes uralmat a levelező fiókod felett is. Alaposan gondold át, hogy ezzel miféle adatokhoz juthatott hozzá, és próbálj meg ott keresztbe tenni neki, ahol csak lehet.

3.     Futtass vírusirtót a gépeden – könnyen lehet, hogy a hacker egy vírus vagy más kártevő program segítségével fért hozzá a számítógépedhez. Győződj meg róla, hogy a gépeden a legfrissebb vírusirtó fut, és végezz el egy teljes gépet érintő vizsgálatot. Ha a Facebookot nem saját gépedről használtad, értesítsd annak tulajdonosát a támadásról, ebben az esetben neki kell gondoskodni a vírusirtásról. Jó ötlet az is, ha ellenőrzöd Facebook fiókod kártevő mentességét, pl. eltávolítod az esetleges Rouge applikációkat (ál-vírusirtó alkalmazások).

4.     Értesítsd hozzátartozóid – nem éppen kellemes a tudat, hogy meghackelték Facebook fiókod, ám ez ne tartson vissza attól, hogy értesítsd hozzátartozóid a helyzetről, mivel elképzelhető, hogy a hacker rosszindulatú üzeneteivel következő lépésként őket veszi majd célba, így próbálva megszerezni az ő adataikat is. Azzal, hogy minél előbb riasztod ismerőseid, megakadályozod, hogy hozzád hasonló helyzetbe kerüljenek.

A továbbiakban esetlegesen használhatod a Trusted Friends Facebook alkalmazást. Ez arra szolgál, hogy szükség esetén a Facebook ismerőseid segítségével könnyebben visszaszerezd a fiókod feletti uralmat. (Megjegyzés: ez egy friss alkalmazás, így ha nincs még hozzáférésed, látogass vissza később.)

Végül végy egy nagy levegőt és ne pánikolj! Ugyan beletelhet egy kis időbe, hogy visszaállíts mindent az eredeti állapotra, de ha gyorsan reagálsz a történtekre, az okozott kár kisebb, a javításhoz szükséges idő pedig rövidebb lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Négy dolog, amit meg kell tenned, ha feltörték Facebook fiókod
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.