Új Facebook átverés: Mennyi időt töltesz a Facebookon?

Az olyan összefoglaló adatok, hogy mivel mennyi idő töltünk életünkben, nagyon érdekesek lehetnek. Mivel a Facebook sokunknak az internetezés origóját jelenti, ez egy jó csali, hogy felkeltse a gyanútlan felhasználók kíváncsiságát.

Az átverés tipikus szövege: „wooow now I have seen how many hours I spend on Facebook…to find your time click here > >”
Átverés típusa: felmérés, kártevő
Terjedése: 2012. január

Miért átverés?

Az átverés első lépése az, hogy egy ismerősünk falán vagy egy üzenetben látunk egy képet, amely megmutatja, hogy mennyi időt töltött az előző hónapban a Facebookon.

Az üzenetben szereplő linkre kattintva a következő Facebook oldalra jutunk:

Az oldal már több, mint 200 ezer felhasználót gyűjtött, és ez a szám még mindig nő. Egyébként ezt a profilt láthattuk már a Profile Peeker átverésnél is, akkor az órák helyett a ránk kattintó embereket ismerhettük volna meg a segítségükkel. Miután lájkoltuk az oldalt, kezdődhet az igazi átverés: átirányítanak egy kártevő alkalmazáshoz (az átverés készítői több ilyet is használnak párhuzamosan):

Az  Engedélyezem (Allow) gombra kattinva engedélyt adunk a hackereknek arra, hogy bármikor hozzáférjenek facebookos adatainkhoz és nevünkben bejegyzéseket is írjanak, amivel gyakorlatilag lehetővé tesszük nekik ismerőseink spamelését. A példánkban szereplő alkalmazás neve éppen Look3, de ez az oldal többféle Facebook-alkalmazásnál is szerepel.

Nem árt tudni, hogy egy facebookos alkalmazás telepítésekor a fejlesztőnek hozzáférési lehetőséget adunk személyes adatainkhoz. Ezért mindig fontoljuk meg, hogy mit használunk és mit nem, és csak megbízható forrásból származó programokat telepítsünk.

Amint látszik, ez az üzenet nem teljesen azonos az eredeti üzenettel – ez már önmagában is nagyon gyanús kell hogy legyen! Ha a kék gombra kattintunk, a következő felmérős átveréshez jutunk:

Az átverés elhárítása:

Ha elkövettük azt a hibát, hogy a korábbi lépésben telepítettük a kártevőt, akkor az már az összes barátunknak elküldte az első képen látható üzenetet. Ettől a bejegyzések jobb felső sarkában található „x”-re kattintva tisztíthatjuk meg az üzenőfalunkat és profilunkat. Ezen felül el kell távolítanunk az alkalmazást a Facebook fiókunkból is. Kattintsunk a lefelé mutató háromszögre, majd Fiókbeállítások –> Alkalmazások, az itt megjelenő menü segítségével pedig töröljük ezeket a programokat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.