Új Facebook átverés: The number one song when I was born was

Nemrég kezdett terjedni egy újabb átverős üzenet a Facebookon, ami azt ígéri, hogy megmutatja a születésünk napján a Toplisták tetején található dalt.

Típusa: felmérés
Elterjedés: 2012. január

Az üzenet kinézete a következő:

Miért átverés?

Amennyiben az üzenetben található linkre kattintunk, erre a Facebook oldalra kerülünk:

Megnyitása után azonnal betöltődik a felmérés – ráadásul a Facebook saját oldalát használva:

A csalók általában külső weboldalakra szoktak irányítani – milyen szomorú, hogy most már a Facebook saját platformját is erre használják.

Hogyan küzdhetünk ellene?

Ha már elkövettük azt a hibát, hogy követtük a linket, akkor barátaink oldalait is végigszemeteltük. Először is tisztítsuk ki saját üzenőfalunkat és profilunkat úgy, hogy a vírusos bejegyzések jobb felső sarkában lévő X-re kattintunk.

Soha ne menjünk bele ilyen felmérésekbe azért, hogy később videókat vagy más tartalmat tölthessünk le a Facebookról. A hackerek rendszerint ilyen csalikat használnak arra, hogy kártevőket terjesszenek, megszerezzék személyes adatainkat vagy jutalékot kapjanak a vírusmarketinget megrendelő cégektől. Ne tömjük feleslegesen a zsebüket!

Egyes felmérések kérni szokták programok letöltését is – ezt semmiképpen se tegyük! Ha véletlenül mégis megtörténne, azonnal futtassunk teljes rendszerellenőrzést a vírusirtóval. Jó ideje kering már a Facebookon az az IQ teszt, aminek elvégzése után bekérik a mobilszámot az eredmény közléséhez. Ha megadjuk, a bűnözők emeltdíjas szolgáltatásokra fizetnek elő a nevünkben, úgyhogy ellenőrizzük a telefonszámlánkat ismeretlen hívások és üzenetek után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Új Facebook átverés: The number one song when I was born was
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.