Új Facebook átverés: TOP 10 MOST POPULAR VIDEOS

Videókat nézni jó, és ezt a bűnözők is tudják. Nem véletlen, hogy sorra jelennek meg a népszerű videókat ígérő Facebook átverések.

Az átverés tipikus szövegei: TOP 10 – BEST VIDEOS 2011; TOP 10 – MOST POPULAR VIDEOS; TOP 10 – BEST VIDEOS 2012; TOP 10 – MOST WANTED VIDEOS

Átverés típusa: kártevő, rosszindulatú plugin
Terjedés: 2012. január

Miért átverés?

A posztok az ígérik nekünk, hogy megnézhetjük a 2011-es év legjobb videóit. Csábítóan hangzik, de ne dőljünk be.

Az üzenetben szereplő linkre kattintva a következő Facebook oldalra jutunk:

Itt bármelyik videóra is kattintunk, egy új oldal töltődik be, amely felszólít egy YouTube-frissítés letöltésére.

Ez valójában egy rosszindulatú böngészőmodul:

A bűnözők azt remélik, hogy a felhasználók az oldalt dizájnja miatt a Facebook részének, a Premium YouTube plugint pedig valódinak hiszik. A cél maga éppen ez utóbbinak a telepítése. Ahogy a Facebook-alkalmazásoknál, úgy a böngészőmodulok esetében is csak megbízható forrásokból szabad telepítenünk ilyesmit. Amit eddig láttunk a szóban forgó pluginból, azt bizonyítja, hogy nem ezek közé tartozik, telepítése pedig teljesen nyitottá teszi a rendszert a modul előállítója felé. Hasonló típusú támadásokkal már juttattak vírusokat és más rosszindulatú programokat számítógépekbe, így a telepítés nem éri meg a kockázatot. Mi nem is mentünk tovább, és ezt tanácsoljuk mindenkinek.

Az átverés elhárítása:

Ha végigmegyünk az összes lépésen, akkor valószínűleg már üzenőfalunkon és ismerőseink üzenőfalán is megjelenik a népszerű videók listája, terjesztve a fertőzést. Barátaink a bejegyzések jobb felső sarkában található „x”-re kattintva tisztíthatják meg falukat ettől. Nekünk mindenképpen szükségünk lesz egy teljes rendszerellenőrzésre is, annak biztosítására, hogy nem jutott kártékony kód a számítógépre, ezen kívül pedig el kell távolítanunk a rosszindulatú plugint is a böngészőből.

Kapcsolódó bejegyzés:

Hogyan védhetjük meg Facebook fiókunkat a rosszindulatú böngészőkiegészítőktől

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Új Facebook átverés: TOP 10 MOST POPULAR VIDEOS
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.