Hogyan védhetjük meg Facebook fiókunkat a rosszindulatú böngészőkiegészítőktől

Az utóbbi időben egyre riasztóbb méreteket ölt a facebookos átverések elterjedtsége. A csalók minden létező módszert és médiumot kihasználnak a kártevők terjesztésére és célba juttatására.

Találkozhattunk lájkokat, kattintásokat és bejelöléseket gyűjtő megoldásokkal, hamis alkalmazásokkal, a facebookos üzenetek és a chat rosszindulatú felhasználásával, böngészőhibák kihasználásával – a sor tetszés szerint folytatható.

A legutóbb felderített pár átverés a hamis böngészőkiegészítők (modulok, pluginek) segítésével terjesztette magát a Facebookon. Ilyenkor a csaló arra veszi rá áldozatát, hogy az letöltsön és telepítsen valamit, ami első ránézére témának, alkalmazásnak vagy a meghirdetett videó megtekintésére szolgáló pluginnek, kodeknek tűnik.

Két, nem is olyan régi példával tudjuk illusztrálni ezt.

Az első esetben az átverésben egy karácsonyi téma telepítését ígérték a Facebook felhasználóknak pont az ünnepek előtt:

A második egy kicsit későbbi próbálkozás, és üzenetében egy elő adásban történt kínos eset bemutatását ígéri a „Yeahh!! It happens on Live Television!” címmel. Ha a felhasználó végigkattintja a megfelelő linkeket, akkor az utolsó lépésben egy kodek telepítését kérik majd tőle, amire szükség van a beígért videó letöltésére. Persze a videó maga nem létezik, ám mire ezt a felhasználó megtudja, már késő.

A csalók általában a Firefox és Chrome felhasználókat célozzák meg. Tehát hogy tudjuk ezekből később eltávolítani a hamis kiegészítőket, ha rendszerünk már fertőzötté vált?

Firefox esetében a főmenüben válasszuk a Kiegészítők menüpontot.

Ez elindítja a Kiegészítőkezelőt.

Ha itt vagyunk, csak kattintsunk a Kiterjesztések fülre a bal oldalon, és távolítsunk el mindent, ami ismeretlen vagy gyanúsnak tűnik.

Ha választott böngészőnk a Chrome, akkor kattinsunk a jobb felső sarokban a csavarkulcsra hasonlító ikonra, majd válasszuk az Eszközöket és utána a Bővítményeket.

Itt is nézzük át a telepített bővítmények listáját és távolítsunk el minden gyanús vagy szokatlan elemet.

Mi időről időre elmondtuk már, hogy csak megbízható és jól ismert forrásból telepítsünk facebookos alkalmazásokat. Ugyanez igaz a böngészőkiegészítőkre is. Különösen figyeljünk oda a felhasználói értékelésekre és osztályzatokra, a letöltések számára, de érdemes a Google segítségével is rákeresni az adott kiterjesztésre, hiszen egy kis kutatással később sok bosszúságot spórolhatunk meg.

Végül a biztonság kedvéért érdemes megváltoztatni a Facebookhoz tartozó jelszavunkat is, és végeztessünk teljes rendszervizsgálatot is egy megfelelő víruskereső szoftverrel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hogyan védhetjük meg Facebook fiókunkat a rosszindulatú böngészőkiegészítőktől
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.