Facebook átverés: a Dislike gomb

Igazából hihetetlen számunkra, hogy még mindig vannak emberek, akik bedőlnek a Dislike „nem tetszik” gomb megjelenésének, de úgy tűnik, a felhasználók még mindig nagyon könnyen átverhetők. Itt egy újabb próbálkozás.


Az átverés tipikus kinézete: Facebook Now Has A Dislike button!
You asked for it, now you can get it. Just follow this link to enable
Átverés típusa: felmérés
Terjedés: 2012. február

Miért átverés?

A falon megjelenő bejegyzés azt ígéri, hogy a linket követve a Facebookon a nemtetszésünket is ki fogjuk tudni fejezni egy gomb segítségével. Ez természetesen nem igaz.

Ha valaki rákattint a fenti bejegyzés linkjére, akkor a következő oldalra került:

Szokás szerint itt megkérnek arra, hogy osszuk meg az üzenetet saját falunkon is. Ha megtesszük, a következő felméréseket tartalmazó ablak töltődik be:

**Figyelem: az ilyen átverések gyakran több domaint is használnak, tehát lehetségesek eltérések a céloldal kinézetében és az üzenetekben.

Az átverés elhárítása:

Ha elkövettük azt a hibát, hogy megosztottuk az átverős üzenetet, akkor most minden barátunk ezt látja üzenőfalunkon. Profilunkból és a falról való eltávolításához kattintsunk a bejegyzés jobb felső sarkában megjelenő „x”-re.

Soha ne vegyünk részt facebookos felmérésekben videókért és más tartalomért cserébe. A bűnözők ilyen trükkökkel terjesztik a kártékony programokat, szerzik meg személyes adatainkat vagy keresnek pénzt a reklámcégeknél. Ne hizlaljuk feleslegesen pénztárcájukat és okozzunk magunknak bosszúságot!

Egyes ilyen felmérések arra kérnek minket, hogy töltsünk le fájlokat is. Soha ne tegyük! Ha véletlenül mégis így tennénk, akkor végezzünk teljes rendszerellenőrzést egy megbízható vírusirtó programmal.

Egy másik, régóta terjedő felmérős átverés az I.Q. teszt, ami általában a mobilszámunkat is elkéri azért, hogy megkapjuk az eredményt, ám az eredmény helyett csak különféle emelt díjas SMS küldő szolgáltatásra fizetnek majd elő a nevünkben. Ilyenkor figyelemmel kell kísérni a telefonszámlát, hogy még az elején észrevegyük a gyanús kiadásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook átverés: a Dislike gomb
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.