Facebook átverés: Kitört a harmadik világháború

Közismert, hogy a maják szerint idén vége lesz a világnak – azt pedig Nostradamus óta tudjuk, hogy ez előtt nagy háborúk keserítik majd életünket. A félelem pedig ideális csali az átverésekhez.

Az átverés tipikus szövege: U.S. Attacks Iran and Saudi Arabia. F*** The Begin of World War 3
Átverés típusa: vírus, kártevő
Terjedés: 2012. február
Miért átverés?

Az átverés kiindulópontja lényegében egy megdöbbenést tükröző poszt az egyik ismerősünktől amelyben azt olvashatjuk hogy az Egyesült Államok katonai lépéseket tesz két arab ország ellen.<

A bejegyzésben található linkre kattintva egy olyan oldalra jutunk, ami megtévesztően hasonlít a CNN weblapjára:

Az átverés készítői azt remélik, hogy a felhasználók az oldalt valódi híroldalnak nézik majd. Ezért mindig ellenőrizzük az ilyen linkek után a böngésző címsorában megjelenő URL-t. Az, hogy a címben szerepel a „CNN”, még nem jelenti azt, hogy ez egy valódi CNN oldal. A cél persze itt is egy kártevő telepítése: ha rákattintunk a Play gombra, akkor felszólítást kapunk a Flash lejátszó frissítésére, amivel párhuzamosan egy futtatható fájlt is felajánlanak letöltésre.

Soha ne töltsünk le és telepítsünk „.exe” kiterjesztésű állományokat, hacsak nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy a forrás és a fájl biztonságos. A kártevő telepítése teljes mértékben kiszolgáltatja gépünket a program írójának. Mi meg is álltunk itt, és ugyanezt tanácsoljuk mindenkinek.

Az átverés elhárítása:

Ha elkövettük azt a hibát, hogy megosztottuk az átverős üzenetet, akkor most minden barátunk ezt látja üzenőfalunkon. Profilunkból és a falról való eltávolításához kattintsunk a bejegyzés jobb felső sarkában megjelenő „x”-re. A kártevő számítógépünkről való eltávolításához végezzünk teljes rendszerellenőrzést egy megbízható és friss vírusirtó programmal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook átverés: Kitört a harmadik világháború
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.