Facebook átverés: a legtöbbet kutakodó ismerős

A legnépszerűbb átverések közé tartoznak azok, amelyek azt ígérik, hogy elárulják nekünk a velünk legtöbbet foglalkozó ismerősök neveit.

Az átverés tipikus szövege: My biggest stalker is random friend. Which Friend Stalks You the Most? Find Out Here ->
Átverés típusa: rosszindulatú alkalmazás, felmérés
Terjedés: 2012. február

Miért átverés?

Ha falunkon megjelenik egy olyan poszt, amelyik azt ígéri, hogy megtudhatjuk a legtöbbet kutakodó ismerősünk kilétét, akkor az szinte biztos, hogy átveréssel van dolgunk.

A bejegyzésben található linkre kattinva a következő facebookos alkalmazást indítjuk el:

Az Allow (Engedélyezem) gombra kattintva a fent látható engedélyeket adjuk meg az átverés kitalálójának, azaz nemcsak hozzáférést adunk személyes adatainkhoz és képeinkhez, de lehetővé tesszük neki azt is, hogy a mi nevünkben bejegyzéseket küldjön a Facebookra. Ennek köszönhetően nemcsak saját üzenőfalunkon tűnik majd fel az átverés indító üzenete, hanem minden ismerősünknek is elküldjük azt. Biztosak vagyunk abban, hogy ennyi mindent szeretnénk engedélyezni?

A szóban forgó alkalmazás egyébként a „Secret Viewers v4.72r” névre hallgat, de az ilyen típusú átverések többféle facebookos programot szoktak használni. Ahányszor csak telepítünk egy Facebookra készült programot, a fejlesztőnek hozzáférést adunk személyes adatainkhoz. Mindig legyünk óvatosan, és válogassuk meg, hogy mit telepítünk – lehetőleg csak olyat, ami megbízható forrásból származik.

Ha folytatjuk a fenti alkalmazás telepítését, a következő felmérős átveréshez jutunk:

Az átverés elhárítása:

Ha elkövettük azt a hibát, hogy telepítettük a rosszindulatú alkalmazást, akkor már el is küldtük a cikk elején látható üzenetet barátainknak. Ők ezt saját üzenőfalukról a bejegyzés jobb felső sarkában megjelenő „x”-re kattintva távolíthatják el, és mi is így szabadulhatunk meg tőle – tisztítsuk is meg mind profilunkat, mind pedig az üzenőfalat.

Ezen kívül el kell távolítanunk a telepített alkalmazást is Facebook fiókunkból. Kattintsunk a fenti kék sáv jobb oldalán a Kezdőlap mellett látható lefelé mutató háromszögre, majd a Fiókbeállítások–>Alkalmazások ablakban a jobb szélen található „x”-ek segítségével távolítsuk el a gyanús alkalmazásokat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.