Facebook átverés: A nézhetetlenül megdöbbentő videó

Ki ne lenne kíváncsi egy olyan videóra, amit az emberek nagy része képtelen végignézni? Hát az, aki sejti, hogy ez csak egy átverés lehet.

Az átverés tipikus szövege: 99% 0f People Cant even Watch This Video F0r More Than 25 Secs

Átverés típusa: rosszindulatú plugin, kártevő
Terjedés: 2012. február

Miért átverés?

A falon megjelenő poszt egy sokat sejtető képet tartalmaz és egy ígéretet, hogy több mint valószínű, hogy nem tudjuk végignézni a videót.

A bejegyzésben található linkre kattintva a következő oldalra jutunk:

Itt már láthatjuk is a csalók kedvelt fegyverét, a rosszindulatú böngészőkiegészítőt. Ahogy a Facebook alkalmazásoknál is, a böngészőkiegészítők kapcsán is azt javasoljuk, hogy csak megbízható forrásból telepítsünk ilyesmit. Amit eddig tapasztaltunk, a szóban forgó kiegészítő viszont nem tartozik ezek közé, telepítésével pedig fejlesztőjének teljes hozzáférést adunk rendszerünkhöz. Hasonló átverések során találkoztunk már kártevőkkel és vírusokkal, a plugin telepítése egészen biztos nem éri meg a biztonsági kockázatot. Mi meg is álltunk itt, és ugyanezt tanácsoljuk mindenkinek.

Az általunk használt biztonsági szoftver a vizsgálat során blokkolta is az egyik URL-t:

Az átverés elhárítása:

Ha végigmentünk az összes lépésen, akkor már valószínűleg barátainknak is elküldtük a kártékony linket tartalmazó bejegyzést. Ezt ők a bejegyzés jobb felső sarkában található „x”-re kattintva tudják eltávolítani az üzenőfalról. A kártevő számítógépünkről való eltávolításához végezzünk teljes rendszerellenőrzést egy megbízható és friss vírusirtó programmal, valamint el kell távolítani a böngészőbe épült kiegészítőt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook átverés: A nézhetetlenül megdöbbentő videó
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.