Facebook átverés: a legnagyobb pattanás

Most komolyan! Nem tudom, ki találta ezt ki, de nagyon beteg ötlet: állítólag a világ legnagyobb pattanását nézhetjük meg egy videóban.

Az átverés tipikus kinézete: (VIDEO) The BIGGEST Pimple In The Entire World! GR0SSS!! HAHA IT IS SOO BIG! I LIKE HOW IT SQUIRTS ALL OVER THE LADY POPPING IT!
Átverés típusa: felmérés
Terjedés: 2012. február

Miért átverés?

Legtöbbször a fenti kép jelenik meg:

A bejegyzésben található linkre kattinva a következő oldalra jutunk:

Itt szokás szerint először megkérnek arra, hogy osszuk meg az átverős üzenetet. Miután ezt megtettük, a következő felmérés töltődik be:

**Megjegyzés – az ilyen átverések általában többféle domaint használnak, tehát elképzelhető, hogy másféle URL-en és kicsit másféle oldal töltődik be.

Az átverés elhárítása:

Ha elkövettük azt a hibát, hogy az első lépésben megosztottuk az átverős üzenetet, akkor most azzal barátaink falára is felkerült. Eltávolításához nekik és nekünk is a bejegyzés jobb felső sarkában megjelenő „x”-re kell kattintani.

Soha ne vegyünk részt ilyen felmérésekben azért, hogy egy videót vagy más online tartalmat megnézhessünk a Facebookon. A csalók az ilyen trükkök segítségével próbálnak kártevőket, vírusokat terjeszteni, megszerezni a személyes adatainkat vagy pénzt szedni a marketingcégektől. Ne segítsünk ebben nekik, mert csak mi járhatunk rosszul! Egyes felméréseknél fájlok letöltését is kérhetik. Soha ne tegyünk ilyet! Ha véletlenül mégis a rossz gombra kattintanánk, azonnal végeztessünk teljes rendszervizsgálatot egy jó antivírus programmal.

Egy másik, régóta terjedő felmérős átverés az I.Q. teszt, ami általában a mobilszámunkat is elkéri azért, hogy megkapjuk az eredményt, ám az eredmény helyett csak különféle emelt díjas SMS küldő szolgáltatásra fizetnek majd elő a nevünkben. Ilyenkor figyelemmel kell kísérni a telefonszámlát, hogy még az elején észrevegyük a gyanús kiadásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook átverés: a legnagyobb pattanás
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.