Facebook átverés: kék helyett rózsaszínű Facebook

Unalmas már a Facebook jellegzetes kékje? Egy átverés azt ígéri, hogy segítségével 4 másik szín közül választhatunk. Persze ezek helyett inkább trójait telepít gépünkre.

Az átverés tipikus kinézete: Cool! Hello Pink FACEB00k! And Goodbye Blue FACEB00k! Switch Your FACEB00k Profile to 5 Different Colors And Themes.
Átverés típusa: kártékony alkalmazás, felmérés
Terjedés: 2012. február

Miért átverés?

A bejegyzés azt ígéri, hogy meg tudjuk változtatni a Facebook hagyományos kék megjelenését egy jóval üdébb rózsaszínű kinézetre.

A bejegyzésben található linkre kattintva a egy nagy rózsaszín Facebook logót tartalmazó oldalra jutunk, amely továbbkattintásra kér minket.

Ha a „Click Here” linkre kattintunk, a következő képernyőn egy facebookos alkalmazás telepítésére kérnek fel:

Az „Allow” gombra kattintva a fenti képen látható engedélyeket adjuk meg az átverés készítőjének. A program ennek köszönhetően képes lesz a nevünkben bejegyzéseket írni, tehát minden barátunknak és ismerősünknek a falára felkerülhet az első képen látható üzenet. Biztos szeretnénk egy ismeretlen fejlesztőnek ennyi jogosultságot adni?

Az adott próbálkozásban használt alkalmazás neve „Unclocked Security”, de az ilyen típusú átverések általában sokféle facebookos alkalmazás.

Minden olyan esetben, amikor egy ilyen programot telepítünk, a fejlesztőjének hozzáférést adunk személyes adatainkhoz. Ezért alaposan válogassuk meg, hogy mit és honnan telepítünk, és csak olyan programokra mondjunk igent, amik megbízható, ismert forrásból származnak.

Amennyiben folytatjuk a telepítést, a következő felméréshez jutunk:

Az átverés elhárítása:

Ha elkövettük azt a hibát, hogy telepítettük a rosszindulatú alkalmazást, akkor már el is küldtük a cikk elején látható üzenetet barátainknak. Ők ezt saját üzenőfalukról a bejegyzés jobb felső sarkában megjelenő „x”-re kattintva távolíthatják el, és mi is így szabadulhatunk meg tőle – tisztítsuk is meg mind profilunkat, mind pedig az üzenőfalat.

Ezen kívül el kell távolítanunk a telepített alkalmazást is Facebook fiókunkból. Kattintsunk a fenti kék sáv jobb oldalán a Kezdőlap mellett látható lefelé mutató háromszögre, majd a Fiókbeállítások–>Alkalmazások ablakban a jobb szélen található „x”-ek segítségével távolítsuk el a gyanús alkalmazásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook átverés: kék helyett rózsaszínű Facebook
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.