Facebook átverés: mit mond el rólunk a nevünk

Születési dátum, a csillagok, a nevünk – mindennek jelentősége van az életünkben. Jól tudják ezt a facebookos csalók is. 

Az átverés tipikus kinézete: My Funny Name
Haha!! Click Below to find What Does Your Name Say About You..
Átverés típusa: rosszindulatú alkalmazás, felmérés
Terjedés: 2012. február

Miért átverés?

A bejegyzésben található linkre kattintva egy facebookos alkalmazás telepítését kérő képernyőhöz jutunk:

Az „Allow” gombra kattintva a fenti képen látható engedélyeket adjuk meg az átverés készítőjének. A program ennek köszönhetően képes lesz a nevünkben bejegyzéseket írni, tehát minden barátunknak és ismerősünknek a falára felkerülhet az első képen látható üzenet. Biztos szeretnénk egy ismeretlen fejlesztőnek ennyi jogosultságot adni?

Az adott próbálkozásban használt alkalmazás neve „The Name”, de az ilyen típusú átverések általában sokféle facebookos alkalmazás álcáját felvehetik.

Minden olyan esetben, amikor egy ilyen programot telepítünk, a fejlesztőjének hozzáférést adunk személyes adatainkhoz. Ezért alaposan válogassuk meg, hogy mit és honnan telepítünk, és csak olyan programokra mondjunk igent, amik megbízható, ismert forrásból származnak.

Amennyiben folytatjuk a telepítést, a következő felméréshez jutunk:

Az átverés elhárítása:

Ha elkövettük azt a hibát, hogy telepítettük a rosszindulatú alkalmazást, akkor már el is küldtük a cikk elején látható üzenetet barátainknak. Ők ezt saját üzenőfalukról a bejegyzés jobb felső sarkában megjelenő „x”-re kattintva távolíthatják el, és mi is így szabadulhatunk meg tőle – tisztítsuk is meg mind profilunkat, mind pedig az üzenőfalat.

Ezen kívül el kell távolítanunk a telepített alkalmazást is Facebook fiókunkból. Kattintsunk a fenti kék sáv jobb oldalán a Kezdőlap mellett látható lefelé mutató háromszögre, majd a Fiókbeállítások–>Alkalmazások ablakban a jobb szélen található „x”-ek segítségével távolítsuk el a gyanús alkalmazásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook átverés: mit mond el rólunk a nevünk
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.