Folytatódnak az olimpiai átverések

A londoni olimpiai játékokat interneten megtekinteni kívánó felhasználók jobb, ha távol maradnak a gyanús, élő streamet kínáló weboldalaktól. A szakértők több mint nyolcvan különböző ilyen webcímet azonosítottak, amelyet a kiberbűnözők a gyanútlan egyének átverésére használnak.

A kutatók kiderítették, hogy a támadók még keresőmotor-optimalizálási technikákat is felhasználnak, hogy a kártékony weboldaluk mindenképpen az első helyek egyikére kerüljön a keresők találati listájában.

Az internetezők, akik a „ london olimpia nyitóünnepség élő”, „ londoni olimpia megtekintés online” vagy „londoni olimpia 2012 élőben” kulcsszavakra keresnek rá, könnyedén eljuthatnak a kiberbűnözők által ellenőrzött oldalakra.

Az átverést célzó weblapok nagyon szép kialakításúak, megjelenik rajtuk az összes logó és szimbólum, amelyek fokozzák a hivatalos kinézetüket.Némelyik közülük hamis jegyeket is árul, e-mail címet igényelve az áldozatoktól. Mások pedig bizonyos pénzösszeget kérnek az élő közvetítésért cserébe. Az egyik oldal például 40 euró fejében indítaná el az élő videofolyamot.

A szakértők szerint már közel 38 000 kattintást irányítottak át átverési szándékkal létrehozott olimpiai weboldalakra, és az áldozatok legalább száz országból kerültek ki.

Ha a potenciális áldozatok csak egy százaléka beugrik az átveréseknek, akkor a bűnözők máris kerestek legalább15 000 eurót.

Szintén érdemes elővigyázatosnak lenni a független piactereken megtalálható London 2012 nevű szélhámos androidos alkalmazással. A London 2012 – Official game című játékban sikerült azonosítani az elrejtett ANDROIDOS_SMSBOXER nevű kártevőt.

Ha valaki az interneten szeretné követni az olimpiai játékokat, csak megbízható forrásokon keresztül tegye ezt. Érdemes észben tartani, hogy csak azért, mert egy weboldal a Google-találatok sorában elsőként jelenik meg, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztonságos is.

 Forrás: Softpedia

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Folytatódnak az olimpiai átverések
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.