Külön e-mail címen jelenthetők a facebookos adathalászok

Hackerek, adathalászok és egyéb online csalók állandó célpontja a Facebook. Talán kissé megkésve, de a közösségi oldal úgy döntött, létrehoz egy nyilvános e-mail címet, amelyen keresztül a felhasználók jelezhetik az adathalász próbálkozásokat.

 Ez a cím a phish@fb.com.

 A biztonsági oldalán közzétett bejegyzés szerint ha a Facebook megkapja ezeket a felhasználói jelentéseket, nyomozást indíthat és kérheti a feketelistára tételt, továbbá oldal bezárását is, ha szükséges. eCrime csapatuk gondoskodik a felelősségre vonásról, és ha lehetőség nyílik az áldozatok azonosítására is, biztonságba helyezi a fiókjaikat.

 A Facebook megpróbálkozik ugyan az oldalak óvatos nyomon követésével a saját site-ján, de sok weboldal sikeresen kerüli meg az automatizált detektáló rendszerüket.

 Kényelmes megoldásnak tűnhet, hogy rábízzák a figyelést és jelentést a felhasználókra, de a Facebook mára már akkorára nőtte ki magát, hogy nem képes az összes kártékony jelenlétet észlelni az oldalán. Remélhetőleg a Facebook reagálni is fog a panaszokra, kellő időben és persze hatékonyan.

 Azonban leginkább a felhasználókon múlik, hogy ne váljanak online átverések áldozatává. Általánosságban biztonságot nyújthat az adathalász támadások ellen, ha a felhasználó nem kattint rá az e-mailekben kapott linkekre, és ha mindig megbizonyosodik róla, hogy a megfelelő weboldalon jár, mielőtt bejelentkezne.

 A támadók megpróbálják elrejteni a valódi domaint, átirányításokat és az eredetihez nagyban hasonlító oldalakat használnak. Ezek a cselek kiküszöbölhetőek, ha közvetlenül a keresett oldalra navigál a felhasználó és ott jelentkezik be. Ezért is érdemes könyvjelzőként felvenni a gyakran használt megbízható webcímeket.

Az adathalász próbálkozások, csalások a phish@fb.com e-mail címen jelenthetők.

 Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Külön e-mail címen jelenthetők a facebookos adathalászok
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.