A magyar 6–7 évesek az idő egynegyedében, a 12–13 évesek pedig több mint hatvan százalékában szülői felügyelet nélkül használhatják az internetet – derült ki a G Data vírusirtógyártó felméréséből. A cég arra figyelmezteti a szülőket, hogy minden évben rengeteg gyermek válik online zaklatás áldozatává. 

 A 10 év alatti magyar gyermekek legalább fele heti 4-6 alkalommal használhatja az internetet, méghozzá az idő 30–50 százalékában szülői felügyelet nélkül. A legfiatalabb internetezők közül sokan regisztráltak a Facebookra is, annak ellenére, hogy a szabályzat alapján a közösségi oldalt 13 év alattiak nem használhatják.

G Data vírusirtógyártó 2012. augusztusi felmérése azt vizsgálta, hogy a magyar szülők milyen mértékben engedik meg különböző korú gyermekeiknek, hogy felügyelet nélkül használják a világhálót. Az eredmények szerint a 6–7 évesek az idejük egynegyedét szülői felügyelet nélkül töltik el az interneten, a 8–9 évesek körülbelül az idő egyharmadában, a 10–11 évesek pedig közel a felében interneteznek egyedül.

Ehhez hozzátartozik, hogy korábban publikált becslések szerint a 6–7 éves magyar gyerekek közel egyharmada hetente legalább 4-6 alkalommal néz körül a világhálón. A 7–10 évesek között ez az arány 55 százalék, a 11–14 évesek körében 83 százalék. Ezen belül a közösségi oldalakat a 7–10 éves netezők közel fele, a 11–14 éveseknek pedig már több mint háromnegyede látogatja. (Forrás: NRC, 2009.)

Online zaklatások

A G Data a felmérés eredményei kapcsán arra figyelmeztet, hogy világszerte rengeteg gyermek esik online zaklatás áldozatává. Az egyik legismertebb eset az amerikai tinédzser, Megan Meier 2006-os öngyilkossága. A lányt a család egyik szomszédja „vitte sírba” úgy, hogy tinédzser fiúnak adta ki magát, majd szenvedélyes udvarlás után durván szakított vele.

Az amerikai Consumer Reports magazin 2011-ben arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban 20 millió kiskorú használja a Facebookot, akik között több mint 5 millió 10 év alatti található. Az adatokból az is kiderült, hogy egyedül a közösségi portálon körülbelül egymillió amerikai kiskorút zaklattak, idegesítettek már névtelen elkövetők, akik jó eséllyel az áldozatok ismerősi köréből kerültek ki.

Betartandó szabályok

Mivel az internet biztonságos használatát nem oktatják az iskolában, a szülőknek maguknak kell megtanítaniuk gyermekeiket, hogyan kerüljék el az online veszélyeket. A G Data ajánlása szerint a következő szabályok betartására kell odafigyelniük, amikor megengedik gyermekeiknek, hogy böngésszenek a világhálón.

Az első, hogy beszélgessenek a kiskorúakkal az internetről, és hívják fel a figyelmet a veszélyeire. Ezek közé tartozik a letöltés és az ismerkedés is.

A felhasználóneveket és felhasználói profilokat úgy alakítsák ki, hogy azok minél kevesebb információt tartalmazzanak. Ne engedjék meg, hogy a gyermekek olyan fotókat posztoljanak, melyekből személyes adataikra lehet következtetni.

A legjobb, ha a családi számítógépet a közös térben helyezik el, így könnyebben észrevehető, ha a gyermeket felzaklatja valami. Tiszteljék a magánélethez való jogot, de ugyanakkor fontos, hogy meggyőződjenek arról, hogy a kiskorú tényleg ismer mindenkit, akivel chatelni (csevegni) szokott.

Ha azt látják, hogy a gyermek olyan telefonhívásokat kap, melyek felzaklatják, járjanak a kérdés végére. Ha ismeretlen ajándékokat kap, tisztázzák, hogy azok honnan származnak.

Mindezek mellett végül érdemes használni a vírusirtó szoftverekbe vagy az operációs rendszerbe épített szülői felügyelet szolgáltatásokat is, melyek segítségével korlátozható, hogy a gyermek milyen oldalakat látogathat meg, és mennyi ideig használhatja az internetet.

A cikk alapjául szolgáló felmérést a G Data megbízásából az NRC piackutató végezte ezer fő online megkérdezésével. Az eredmények a magyar 18–49 éves lakosságra reprezentatívak nem, kor, végzettség és lakhely szerint. A gyermekek internethasználatának gyakoriságára vonatkozó adatok az NRC 2009-ben publikált VMR Kids felméréséből származnak, mely 2500 fő megkérdezésével készült nem reprezentatív becslés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Internet szülők nélkül
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.