A Yahoo! még mindig trendi

Úgy tűnik, hogy a Yahoo! fiókok még mindig értékesek a kiberbűnözőknek, különben nem valószínű, hogy megkísérelnék hamis e-mail üzenetekkel barkácsolt bejelentkező weboldalakra csábítani a Yahoo! felhasználóit. 

Két új variánsról számoltak be az érintettek. Az első a jó öreg „a Yahoo! törli a fiókját” szisztémával próbálkozik:

„Kedves Yahoo! e-mail felhasználó!

A hosszú ideig nem használt Yahoo! e-mail fiókok miatt a Yahoo! help desk egy teljes rendszertisztítást végez, amelynek során törlésre kerülnek az inaktív fiókok és így helyet szabadítanak fel az új felhasználók számára.

Kérjük, ellenőrizze, hogy Yahoo! e-mail fiókja még aktív-e! Kattintson az alábbi linkre, vagy másolja be böngészőjébe, majd töltse ki a megjelenő űrlapot, ami az eljáráshoz szükséges!

Amennyiben fentiek nem kerülnek végrehajtásra, fiókja megszüntetésével kell számolnia!”

Az „ellenőrző” link Malajziába vezet egy weboldalra, amelynek egy felhasználó blogja ad helyet. Az ügyesen szerkesztett HTML fájl pontosan leutánozza a Yahoo! Mail bejelentkező oldalát, abban a reményben, hogy az áldozatok elmulasztják megtekinteni az oldal URL-jét, és belépnek felhasználónevük és jelszavuk segítségével különösebb megfontolás nélkül.

A második kártékony e-mail verzió sokkal egyszerűbb. Úgy tesz, mintha egy Yahoo! adminisztrátor küldte volna, és csak annyit ír, hogy „Kattintson ide fiókjának frissítéséhez!”

A link szintén egy veszélyes oldalra mutat, amely egy kiberbűnözők által gondosan kimunkált website.

Időközben mindkét weblapot eltávolították a tulajdonosok, de a hasonló kampányok minden bizonnyal folytatódni fognak.

Mint mindig, csak azt tudjuk tanácsolni most is, hogy extra óvatossággal használja mindenki a belépési adatait a weboldalakon. A kártékony oldalak ránézésre pont olyanok, mint az eredetiek, de sok olyan nyom akad, amely felfedheti az eredeti szándékot.

Rendszerint a leggyorsabb módja, hogy meggyőződjünk egy oldal eredetiségéről, ha leellenőrizzük az URL-jét. Ha nem tartalmazza a „https” sort vagy ha gyanúsnak néz ki, valószínűleg átveréssel van dolgunk.

 

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Yahoo! még mindig trendi
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.