Banki adatokra vadászik a Dorifel

A Dorifel nevű kártevő, amely Word és Excel fájlokat titkosít fertőzött PC-ken, támadásba lendült. Először Hollandiában tűnt fel, és most már Németországban terjed. Az optimista becslések szerint is már megfertőzött pár ezer számítógépet világszerte.

A Dorifel fertőző e-mail mellékletekben jutott be a számítógépekbe. Feltehetően a kiberbűnözők által banki információk eltulajdonítására is használt Tatanga bothálózat a felelős az e-mailek kiküldéséért. Ebből következően az elkövetők valószínűleg a Dorifelt is az online bankoláshoz szükséges felhasználói adatok ellopásához használják.

A kártevő megjelenése kapcsán érdemes tudatosítani a következőket:

  1. A felhasználóknak megbízható biztonsági megoldással kell rendelkezniük, amely folyamatosan monitorozza a http forgalmat. Ez biztosítja a számítógépek hatékony védelmét az azonnal letöltődő kártevők ellen.
  1. Egy spamszűrő, amely megszabadít a nem kívánatos e-mailektől, szintén alapvető fontosságú.
  1. Az operációs rendszer, a böngésző és kiegészítőik, továbbá a biztonsági szoftver maga is mindig naprakészek legyenek. A programfrissítéseket azonnal telepíteni kell, hiszen létező biztonsági réseket szüntethetnek meg.
  1. Ismeretlen feladótól származó e-maileket tanácsos azonnal törölni. Az olyan fájlmellékleteket, mint az üdvözlő kártyák, videók nem ajánlatos megnyitni, és az e-mailekben érkező linkekre kattintás is veszélyekkel járhat.

Forrás: G Data SecurityBlog

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Banki adatokra vadászik a Dorifel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.