Egyetértésben a Facebook alkalmazásokkal

Nemrégiben látott napvilágot egy közel félmillió Facebook alkalmazás adatvédelmi és biztonsági szempontjait vizsgáló elemzés, amely végeredménye nem túl szívderítő.  

Az analizált alkalmazások 63 százaléka kéri a felhasználók engedélyét, hogy a nevükben posztolhasson, ennél is több, 69 százalékuk igényli a felhasználók e-mail címét.

Azonban a legriasztóbb az, hogy 21 százaléka az alkalmazásoknak úgy is hozzáfér a felhasználó ismerőseinek személyes adataihoz, hogy ezek a személyek akár csak egyszer is használták volna az alkalmazást.

Mára már mindenki számára természetessé vált felvenni olyan alkalmazásokat, mint az Instagram, AngryBirds, Cityville vagy Spotify. Az alkalmazás engedélyezése során a felhasználók csak rákattintanak az „Egyetértek” gombra, anélkül, hogy fogalmuk lenne róla, mivel is értettek egyet. Senki nem gondol arra, hogy ezek a profilhoz csatolt alkalmazások képesek a saját és az ismerősök életét is nyomon követni, függetlenül az adatvédelmi beállításainktól.

A felvetett aggodalmakra a Facebook válasza a szokásos volt: „Sokféle eszközt adunk felhasználóink kezébe, amellyel szabályozhatják alkalmazásaik működését, és a fejlesztőknek is be kell tartaniuk a platformunkra vonatkozó szabályokat. Az alkalmazások kifejezetten olyan adatokat kérnek, amelyek szükségesek a működésükhöz, mint e-mail cím vagy a posztolási képességek. Azonban installálás után csak a felhasználó beleegyezésével tehetnek fel bejegyzéseket az Idővonalra. Ha egy alkalmazás megszegi a szabályokat, intézkedünk.”

Érdekes ez a reagáló jellegű hozzáállás, miszerint ők inkább utólag lépnek, mintsem előzetesen megvizsgálnák és jóváhagynák az arra érdemes alkalmazásokat. Magyarul tehát a felhasználók jelzéseire várnak, és ez adatvédelmi és biztonsági szempontból nem túl jó hír a Facebookozóknak.

Egyértelmű, hogy az engedélyek megadása az alkalmazások számára jóval súlyosabb ügy annál, mint ahogy ezt a Facebook kezeli. Az egyetlen, amit tehetünk, az, hogy kétszer is meggondoljuk, mire adjuk áldásunkat.

Létezik egy nagyszerű alkalmazás, a https://mypermissions.org/ oldalról letölthető, böngészőbővítményként használható MyPermissinons Cleaner, amellyel nyomon tudjuk követni, hogy mely alkalmazások működnek az engedélyünkkel, és ezeket kontrollálni is lehet. Azonban a „Hozzáadás”-ra kattintás előtt érdemes egy pillantást vetni az bővítmény figyelmeztetésére: „Hozzáférés az Ön adataihoz az összes webhelyen”…

E sorok írója egy átlag Facebook-felhasználónak számít, nála egy gyors vizsgálat azt mutatta, hogy 19 alkalmazás posztolhat a nevében, 35 hozzáfér az adataihoz, 14 pedig a médiatartalmaihoz is. Hogy ez sok vagy kevés, mindenki eldöntheti.

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Egyetértésben a Facebook alkalmazásokkal
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.