Hadviselési titkokat árulhat el a Facebook

Az ausztrál kormány megrendelésére készült tanulmány feltárta, hogy az ausztrál hadsereg katonái esetenként hadititkokat kotyognak ki online csinos nők hamis profiljainak, melyek mögött valójában szakállas tálib harcosok rejtőznek. 

A felmérésbe 1577 katonát vontak be, és megállapították, hogy 58 százalékuk nem kapott semmilyen képzést arra vonatkozólag, hogyan kezeljék a közösségi médiát.

A tálib veszély mellett a tanulmány arra is figyelmeztetett, hogy ily módon a média képviselői is értékes információkhoz juthatnak a hadsereg óvatlan tagjaitól. Különösen veszélyes a Facebook geotagging funkciója, amely automatikusan felfedi a katonák tartózkodási helyét a posztolásaik idején.

A legtöbb közösségi média funkciót használó személy túlságosan is megbízik embertársaiban, és nem tudatosul bennük, hogy mindezt adatok kibányászására is használhatják a rosszhiszeműek. Kevesen tudják, hogy ezt a fajta viselkedést hogyan is lehetne azonosítani.

Egyébként nem is az első eset volt, hogy a hadsereg megégette magát a közösségi oldalak használata miatt. Korábban katonák feltöltöttek pár fotót Apache harci helikopterekről a Facebookra, és a képek mellé persze kikerült a földrajzi helyzetükről szóló információ is, hála a geotaggingnek. Mindennek az lett a vége, hogy az ellenség megtámadta őket, és pár jól irányzott aknavető gránáttal négy helikoptert is sikerült megsemmisíteniük.

Ebből az a tanulság, hogy a hadseregnek nagyobb figyelmet kell fordítania katonáik oktatására, hogy azok felelősségteljesebben használják a Facebookot és a hasonló közösségi oldalakat.

Persze az átlagfelhasználóknak is észben kell tartani, hogy nem minden az, aminek látszik. A közösségi oldalak dúskálnak a hamis profilokban, üzleti ajánlatokban, és ontják magukból a különböző, romantikus kapcsolatoknak induló átverések áldozatait.

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hadviselési titkokat árulhat el a Facebook
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.