A Blizzard kémkedik a WoW játékosok után

World of Warcraft játékosok észrevették, hogy a Blizzard titokban vízjelezi a screenshotokat, amelyeket a játékban készítenek. Ezek a vízjelek lehetővé teszik a készítő beazonosítását a fiók ID, a készítési dátum és idő, illetve az IP cím alapján. 

A játékfejlesztők gyakran alkalmaznak különféle trükköket, hogy nyomon követhessék a játékosokat és felderítsenek bizonyos problémákat, csak amikor ezekre a trükkökre fény derül, a játékosközösség nem túl boldog. Most is ez történt.

Egy Sendatsu nevű játékos fedezte fel a trükköt és közzé is tette azonnal, hogyan lehet láthatóvá tenni a vízjelet. A játékosoknak le kell menniük Dalaran alá, a Kristálydal erdejébe, ott a képminőséget kilencesre állítani, és készíteni kell egy képet a teljesen fehér területről. Ha a képet kiélesítik egy képszerkesztő programmal, egy egyéni vonalkód fog feltűnni, amely kódolva tartalmazza az említett felhasználói információkat.

A vonalkódmintázat, amely 88 bájt adatot tartalmaz, sokszor ismétli magát, a képernyő felbontásától függően. A szándékosan beágyazott titokzatos vízjel, amely egyébként a maximális minőségben készített képeken nem látszik, nem tartalmazza a fiókjelszót, a felhasználó IP címét és semmilyen személyes adatot, mint név stb. ‘Csak’ a fiók nevét, egy időlenyomatot és az aktuális birodalom IP címét.

Barcode.jpg

A Blizzard által a játékhoz kiadott „Felhasználási feltételek” ugyan tartalmazza, hogy bizonyos adatokat begyűjthet a cég, azonban egy szó sem esik arról, hogy ezeket titokban elhelyezett vízjelekben tárolnák.

Sokan attól tartanak, hogy ezeket az információkat kiberbűnözők is felhasználhatják célzott támadásokra bizonyos játékosok ellen. Mások azt gondolják, hogy ezeket a Blizzard a privát WoW szerverek lenyomozására használja.

A vízjelek elemzése azt mutatja, hogy a Blizzard valamikor 2008 és 2010 között vezette be ezt a Digimarc nevű cég által nyújtott szolgáltatást.

A Blizzard még nem nyilatkozott az ügyben, de addig is, ha egy egy játékosnak az a szándéka, hogy elkerülje a vízjelezést, a képminőséget a maximális tízes értékre kell állítania, mert az így készített képekre nem kerül fel a vízjel.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Blizzard kémkedik a WoW játékosok után
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.