Okostévéken keresztül támadhatnak a vírusok

Új kártevőhullám megindulását idézhetik elő az okostelevíziók ‒ hívja fel a figyelmet a G Data vírusirtócég. Nem csupán a nappaliban, netán a hálószobában való kémkedés válik lehetővé a fertőzött tévéken keresztül, de egy bothálózatba integrálva e készülékeket, eredményesebb, koncentráltabb támadás hajtható végre különféle intézmények ellen is.

 Az úgynevezett Smart TV-k segítségével a felhasználók szörfölhetnek az interneten, alkalmazásokat telepíthetnek a készülékre vagy videotelefonálásra használhatják, és egy gombnyomással streamelhetők a legújabb mozifilmek is. E készülékek a felhasználók egy új csoportját is hozzákapcsolják az internetes közösséghez: mégpedig azokat, akik eddig soha nem használtak számítógépet. Mindezen tulajdonságok a G Data szerint alkalmassá teszik e készülékeket arra, hogy a kártevők egy új hullámát indítsák el.

Ha a támadóknak sikerülne megfertőzni az okostelevíziókat egy kártékony kóddal, lehetővé válna, hogy kifürkésszék akár hálószobatitkainkat is a készülékek kameráját igénybe véve, de akár egy bothálózatba kapcsolva a tévékről is indítható támadás vállalatok, intézmények. Ez pedig elkerülhetetlenül vonzani fogja a kiberbűnözőket is, mondja Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője és biztonsági szakértője.

„Az okostelevíziók potenciális célpontot nyújtanak a támadásokhoz, amelyet a kártevők fejlesztői ki is fognak használni” ‒ figyelmeztet Ralf Benzmüller. Ha az elkövetőknek sikerülne fertőzött alkalmazásokat bejuttatni a szolgáltatók piactereire vagy megfertőzni Smart TV-ket a felhasználók tudomása nélküli letöltéseken keresztül, a következményeket nehéz lenne megjósolni. „A jövőben lehetséges az is, hogy a televíziókat használják fel cégek elleni DDoS támadásokhoz, ipari telepítésekhez vagy jelszóhackeléshez. Azt gondoljuk, hogy a kiberbűnözők máris próbálgatják a tv-gyártók által közzétett, szabadon rendelkezésre álló szoftverfejlesztői kiteket, hogy megtalálják a támadási lehetőségeket. Az első bizonyítékok megjelenését nagyon közeli időpontban várjuk” ‒ tette hozzá a szakértő.

televisionResized.jpg

Ralf Benzmüller véleménye szerint a különböző eszközök egyre szélesedő hálózatba kötése és a kapcsolatuk az internethez nagyon sok lehetőséget kínál, de új támadási lehetőségeket is jelent a bűnözőknek. Ezért a biztonsági cégeknek gyorsan kell reagálniuk az új fenyegetésekre, és tudatosítani a Smart TV-k felhasználóiban azt, hogy ugyanazoknak a fenyegetéseknek vannak kitéve, mint korábban a számítógépek esetében.

Miért vonzóak a Smart TV-k a támadók számára?

Új célcsoport: A Smart TV-k révén az elkövetők teljesen új célcsoport célozhatnak meg, olyan embereket, akik korábban nem használtak számítógépet az otthoni internetezésre, de most már online vannak. A webképes eszközök száma egyre sokszorozódik, csakúgy, mint az egyéni felhasználók online eltöltött időmennyisége is.

Előfizetős szolgáltatások: A Smart TV-ket hamarosan a számítógépek helyett használhatják online vásárlásra. Ahogy az okostelefonoknál és PC-knél, a tulajdonosok személyes belépési adatai, pl. előfizetős szolgáltatásokhoz vagy e-mail fiókokhoz, nagy hasznot hoznának a kiberbűnözőknek.

Támadások Smart TV-n keresztül: A tévék grafikus processzorai nagyon erősek és alkalmasak különféle jelszólopó támadásokra.

Megcélzott személyes adatok: Sok gyártó látja el készülékeit integrált kamerával és Skype-pal. Az emberek akaratuk ellenére válhatnak médiaszereplőkké, ha a kiberbűnözőknek sikerül átvenni az irányítást a tévéik felett. Mindamellett, hogy behatolnak az emberek privát szférájába, információt szerezhetnek egy ház berendezéseiről, hogy ezt továbbadják mondjuk a betörőknek, akik így könnyedén ellenőrizhetik, hogy érdemes-e egyáltalán behatolniuk az adott lakásba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Okostévéken keresztül támadhatnak a vírusok
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.