Csoportos adatvédelmi problémák a Facebookon

A Facebook Csoportok adatvédelmi hibája miatt napvilágra került két főiskolai hallgató nemi identitása. A Facebook Csoportokhoz hozzá lehet adni felhasználókat azok tudta és beleegyezése nélkül.

 Ha véletlenül így bekerül valaki egy olyan csoportba, amelynek nem kíván a tagja lenni, akkor az egyetlen lehetősége, hogy elhagyja a csoportot. Ez adatvédelmi szempontból meglehetősen aggályos, amint a következő történet is példázza.

Az austini Texas Egyetem két diákja mind ez idáig sikerrel titkolta másságát szülei előtt. Amikor azonban valaki hozzáadta őket a Queer Chorus (meleg kórus) csoporthoz, amely a kampusz egyik énekkara, összes Facebook ismerősük egy értesítést kapott erről, minek utána a szülők dühödt reakcióival kellett szembenézniük. A csoport készítője a csoport beállításait „nyilvánosra” állította, így mindenki láthatta a csoporton belüli történéseket. (A „titkos” beállítás elrejti a csoportokat mindenki elől, míg a „zárt” csoportok csak a felhasználók nevét hagyják láthatóan, de azt, hogy a tagok mit posztolnak, már nem.)

Új FB csoport.jpg

A két diák jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy eltitkolják életvitelüket, most mégis kiderült egy egyszerű adatvédelmi hiba miatt. A Facebook részéről mindössze annyi kommentárt fűztek az esethez, hogy tovább kell folytatniuk a felhasználók képzését a Facebook robusztus adatvédelmi lehetőségeinek kiaknázásával kapcsolatban.

A probléma azonban most nem az egyébként nehézkes adatvédelmi beállítások ismeretében vagy nem ismeretében gyökerezett, hanem abban, hogy a Facebook Csoportokkal kapcsolatos adatvédelmi opciók alapjaiban elhibázottak. Hiszen ha még minden Facebook felhasználó tudatában is lenne, hogy milyen következményei lehetnek, ha valakit a tudta nélkül hozzáadnak egy nyilvános csoporthoz, mi fogja megakadályozni a fentiekhez hasonló szituációk megtörténtét? Hiszen a véletlen eseteken kívül pusztán rosszhiszeműségből is meg lehet „tréfálni” ily módon valakit.

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Csoportos adatvédelmi problémák a Facebookon
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.