A Facebook fellép az online zaklatás ellen

Múlt csütörtökön megkezdte működését a Facebook Családi Biztonsági Központján (Family Safety Center) belül a virtuális megfélemlítés elleni harcnak dedikált oldal, amely egyben a téma kapcsán a felhasználók felvilágosítását is célul tűzte ki.

A közelmúltban történt, Amanda Todd öngyilkosságba torkolló tragédiája fényében az oldal indítását nem is lehetett volna jobban időzíteni.

Mint ismert, múlt év márciusában a Facebook bevezette a Social Reporting (közösségi jelentés) eszközét, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy rendet tegyenek maguk közt, és önállóan megoldják konfliktusaikat. Nemrégiben kiadott közleményében a Facebook hangoztatta is az eszköz sikerességét. Négyszeres növekedést tapasztaltak a megoldott problémák számában, és az érintettek legalább 81 százalékának pozitív élménye volt a megoldást kínáló eszközök használata során.

A „Megfélemlítés Elleni Oldal” létrejötte kétségkívül egy PR-győzelemmel ér fel a Facebook számára, hiszen egy olyan cégről beszélünk, amely folyamatosan vizsgálatok és támadások kereszttüzében állt és áll a megkérdőjelezhető adatvédelmi megoldásaik és az oldalaikon lévő offenzív tartalmakra adott válaszok elmaradása miatt. Mindazonáltal jelentős lépés a cégóriás részéről, hogy egyáltalán elismerték, hogy sok esetben történik zaklatás vagy megfélemlítés a platformukon.

A Facebook szerint, ha leszedik a zaklató online hozzászólásokat, az nem szükségszerűen fog segíteni az embereknek megoldani az „offline” világban húzódó mögöttes problémákat. Ez lehet, hogy így van, de ha eltüntetik a gyűlöletkeltő tartalmakat, az már önmagában nagy előrelépés a problémák megoldásának irányába.

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Facebook fellép az online zaklatás ellen
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.