Bikinire vadászik egy alkalmazás a Facebookon

Egy új iPhone alkalmazás, a Badabing automatikusan végigszkenneli maximálisan öt Facebook ismerős fényképeit és albumait, és kicsemegézi azokat a képeket, amelyeken hiányosan öltözött személyek láthatóak.

 Az alkalmazás ugyanazt a felismerési technológiát használja, mint amivel a Facebook arcfelismerési rendszere is működik, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a Badabing a bikini alakjának a felismerésére lett „kiképezve”.

Igen, a bikiniére. És ez annyira jól működik, hogy ha egy felhasználó egy olyan pólót visel, amelyen egy bikini látható, a Badabing erre is lecsap.A program elég rémisztőnek tűnhet, és érthető okokból nem kevés munkát ad az adatvédelem területére specializálódott ügyvédeknek.

A Big Brother Watch szervezet szóvivője szerint az adatvédelem a legkevésbé sem jut eszébe azoknak a programozóknak, akik olyan alkalmazásokat hoznak létre, amelyek az ilyen jellegű kereséseket megkönnyítik. Holott a gyakorlatban inkább még nehezebbé kellene ezt tenni.

A szoftver alkotója azzal védekezett, hogy a felhasználóknak kell jobban meggondolni, mit tesznek fel online felületekre. Véleménye szerint azok a tartalmak, amit nyilvánossá tesznek a Facebookra, az kereshető. A felhasználóknak egyébként is megvannak az eszközeik, hogy ismeretlenek számára láthatatlanná tegyék a képeiket.

Nem meglepő, inkább bizonyos szempontból szomorú a hír, hogy az alkalmazás pár napja összeomlott az óriási mennyiségű letöltési kísérlet miatt. Jó kérdés, hogy mennyi felelősség terheli a felhasználókat a saját tartalmaik védelmében, másrészt pedig egy ilyen szkennelési technológia megengedhető-e a Facebookon.

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bikinire vadászik egy alkalmazás a Facebookon
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.