Letartóztatások kommentek miatt

Az offenzív online kommentek miatti letartóztatások száma gyors emelkedést mutat az Egyesült Királyságban. Csak 2009-ben 873 ítélet született felháborodást keltő hozzászólások miatt. 2011-ben ez a szám 1286-ra emelkedett. 

Két év alatt ez elég jelentős emelkedés, ami jól mutatja a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak kirobbanó népszerűségét. Ezek az oldalak teret adnak a felhasználóknak ahhoz is, hogy olyanokat nyilatkozzanak, amilyeneket nem kellene.

„Ha 50 évvel ezelőtt valaki egy sértő nyilatkozatot tett volna egy nyilvános helyen, csak nagyon kevés ember értesült volna róla. Azonban most ha valaki posztol egy képet egy égő pipacsról a Facebookon, azt feltehetően ezrek fogják látni. Az emberek pedig néha felvállalják azt, hogy ők maguk jelentik a rendőrség felé az általuk felháborítónak vélt tartalmakat, a posztoló pedig már csak azt veszi észre, hogy vád alá helyezték sértő beszéd miatt”, nyilatkozta egy szólásszabadságért kiálló szervezet, az Index on Censorship képviselője.

A szóba hozott „égő pipacs” egy nemrégiben történt esetre utal, amikor is egy 19 éves férfit letartóztattak egy olyan kép posztolása miatt, amelyen meggyújtott egy pipacsot, azt a virágot, amely az Emlékezés Napját (más néven Pipacsok Napját) jelképezi az Egyesült Királyságban. Ez a nap az első világháborúban elhunyt angol katonáknak állít emléket.

Az ügy nagy visszhangot váltott ki Angliában, mivel egyesek szerint ez már túlmutat a kifejezés szabadságán, mások viszont a brit hatóságok túlzott ügybuzgóságán háborodtak fel.

A felhasználóknak tehát jól meg kell fontolniuk, hogy mit posztolnak a közösségi oldalakon, függetlenül attól, hogy tartanak-e a törvény megtorlásától vagy sem. Az internet hosszú ideig megőrizheti bejegyzéseinket, ezért aztán csak óvatosan! Különösen Angliában…

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Letartóztatások kommentek miatt
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.