Ha valaki már elég régóta használja a Facebookot, észrevehette, hogy mennyi átveréssel, csalással próbálkoznak a közösségi hálózatban. A csalók a tömegeket szeretik, és a Facebook használók tömegénél nincs nagyobb.

 Néhány csalás adathalászmódszerekkel próbálja megszerezni a felhasználóneveket és jelszavakat, míg mások felmérésekkel és gyanús ajánlatokkal végződnek. Megint mások arról ismertek, hogy vírusokat és más kártevőket próbálnak rászabadítani a felhasználókra.

Itt látható egy tízes lista a leggyakoribb és legaktívabb Facebook-csalásokról:

Profilmegtekintők és profilblokkolók – Ezek azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy megmutatják, ki nézte meg vagy ki blokkolta a profilunkat. Egyetlenegy sem működik ezek közül, mivel a Facebook nem ad elérést a fejlesztőknek az ilyen alkalmazás létrehozásához szükséges adatbázishoz.

Ingyen iPad és iPhone – Ne higgyünk az olyan üzeneteknek, amelyek azt állítják, hogy tesztelhetünk, majd meg is tarthatunk egy ilyen tesztelt elektronikus eszközt. Ezek csak ravasz marketingfogások.

Ingyenes Facebook kreditek – Ez a csalás a Facebook játékosait célozza, akik a Farmvillel, Cityvillel és hasonlókkal múlatják idejüket. A kreditekért, amelyek egyébként valós pénzbe kerülnének, különböző dolgokat vásárolhatunk ezekben a játékokban. Ingyen senki nem fog ilyeneket kapni!

Ingyen ajándék kártyák és jegyek – Ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, biztos lehetsz benne, hogy azt a Facebookon megtalálod! Soha nem fogsz ingyen repülőjegyet, Starbuck ajándék kártyát vagy facebookos kapucnis felsőt kapni csupán azért, mert kitöltöttél egy felmérést.

Szenzációs hírek – Érdemes fenntartással fogadni a berobbanó szenzációkat. A csalók kedvelt módszere, hogy a gyanútlan felhasználókat a hírekhez kapcsolódó exkluzív információk ígéretével hálózzák be.

Adathalászat – Ha a bűnözők megszerzik valakinek a belépési azonosítóit, mindenféle gonoszságot el tudnak követni, mielőtt az illető visszaszerezhetné a fiókját. Népszerű trükk, hogy a Facebook Biztonság Csapat nevében küldenek üzeneteket, amelyekben a biztonsági problémák elhárításához kérik belépési adatainkat.

Új vagy extra Facebook opciók – „Nem tetszik” gombok, Facebook háttérszín-változtató alkalmazások: csak egy néhány példája ennek a csalástípusnak. Legális, böngészőbe telepíthető alkalmazások kínálhatnak ugyan ilyen lehetőségeket, de a csalók gyakorta adware-t és kártevőket helyeznek el az ilyen pluginekben. Úgyhogy csak megbízható, ismert forrásból érdemes ilyen kiegészítőket letölteni és telepíteni.

Sokkoló és „szexi” főcímek – Bármi, ami „Úristen! (OMG!)”„-vel vagy „Sokkoló!”-val kezdődik, az messzire elkerülendő a Facebookon. Ezek furcsa, ködös és perverz üzenetekkel próbálják odacsalni az áldozatokat. Rendszerint felmérésék kitöltésével végződnek, vagy olyan videókkal, amelyeket nem lehet lejátszani.

Hamis celebtörténetek – A Facebook nem az a hely, ahol megkaphatod a legfrissebb celebhíreket és pletykákat. A csalók gyakran a celebritások halálhírét keltik és más szenzációs sztorikat agyalnak ki, hogy odavonzzák a felhasználókat. Ezek futótűzként terjednek, mert a felhasználók rögtön megosztják a bejegyzést a sztori valóságtartalmának ellenőrzése nélkül.

„Segítség! Elvesztem és pénzre van szükségem!” – Ha ilyen üzenetet kapunk egy ismerőstől, azt állítva, hogy valahol Londonban vagy különféle helyeken csatangol magányosan, ne rohanjuk az első bankba, hogy pénzt tegyünk a számlájára! Feltehetően feltörték a Facebook fiókjukat, és csalók küldték a segélykérő üzenetet.

Ez persze nem egy kizárólagos lista, de kezdésnek ez is megteszi, hogy mire is vigyázzunk a közösségi oldalon.

Ezek a csalások üzenőfalról üzenőfalra terjednek klikk- és lájkeltérítés, rosszindulatú alkalmazások és hamis események segítségével. A csalók minden módszert bevetnek, amit csak tudnak, és néha nagyon kreatívak. A leggyakoribb végjáték az, hogy kitöltetnek velünk egy felmérést, ami természetesen bevételt hoz számukra, de sok esetben más kártékony szándék áll cselekedeteik mögött. A felhasználók gyakran fertőződnek trójaival, vírusokkal vagy más kártevőkkel azáltal, hogy facebookos csalások áldozataivá válnak.

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebookos csalások toplistája
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.