Egy újabb, a felhasználók hiszékenységére építő támadásfajta kering a Facebookon, amely most az oldalak adminisztrátorait vette célba. Ezek a csalástípusok hihetetlenül népszerűek manapság a közösségi oldalon. A szóban forgó csalás egy új csavart is belevisz a dologba.

A csalás Facebook üzeneteken keresztül terjed, mely arról szól, hogy a Facebook biztonsági csapata felülvizsgálta az adminisztrátor által felügyelt oldalt, és azt állapították meg, hogy megszegte a szabályokat.

A kihágásért már figyelmeztetésben is részesítették, de arra nem reagált. Ezért a fiókját időlegesen felfüggesztik. Ha az adminisztrátor szerint ez egy hiba a Facebook részéről, akkor meg kell, hogy erősítse a fiókját, amit a mellékelt linkre kattintással tehet meg.

security_team.jpg
A linkre klikkelve a felhasználót továbbítják egy független Facebook alkalmazáshoz.

security_team.jpg

Érdemes megjegyezni, hogy ha valaki egy Facebook oldalt az „apps.Facebook.com/alkalmazás neve/” formátumban észlel, akkor az nem egy Facebook által készített alkalmazás! A csalók előszeretettel használnak hivatalosan hangzó oldal- és alkalmazásneveket, hogy ezzel is erősítsék tervük legitimitását a gyanútlan és tájékozatlan felhasználók szemében.

Az adathalász csalások gyakran több domént és különböző taktikákat is bevetnek céljuk eléréséhez, de a végjáték mindig ugyanaz: meg akarják szerezni a Facebook felhasználó bejelentkező adatait.

Ha valaki elkövette azt a hibát, hogy a linkelt oldalon megadta felhasználói nevét és jelszavát, akkor sürgősen változtassa meg azokat! Ha már túl késő, akkor megpróbálhatja visszakövetelni fiókját.

Az is fontos lehet, hogy az áldozat értesítse ismerőseit, hogy immár nem ő használja fiókját, ezért a „tőle” érkező linkekre sem tanácsos rákattintani!

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Támadás alatt az adminok
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.