A Graph Search és az adatvédelmi beállítások

A Facebook bemutatta a „Graph Search”-et, egy új keresőtechnológiát, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan tartalmak között keressenek és szűrjenek, amelyeket korábban már ismerőseik megosztottak.

Például, ha azt szeretnéd tudni, hogy Budapest belvárosi részén melyik a legjobb romkocsma, indíthatsz egy keresést az ismerőseid bejegyzései és bejelölései (tag) között, hogy kiderítsd, hogy jártak-e arra, értékeltek-e vagy lájkoltak-e arrafelé ilyen helyeket.

Tömören tehát arról van szó, hogy bármit, amit megosztottál a Facebookon, az kereshető tartalommá válik azok részére, akik láthatják a profilodat. Természetesen ez ismét rengeteg kérdést vet fel a biztonságról és a felhasználói tartalom védelméről.

A Facebook kiadott egy videót, amely segít elmagyarázni, hogy a Graph Search milyen hatással lesz a felhasználói adatvédelemre, és készítettek egy teljes oldalt is, amelyet a Graph Search és az adatvédelem témájának szenteltek.

A Graph Search sokkal könnyebbé teszi az új tartalmak felfedezését, de csak azt láthatod, amit már korábban is elérhettél a Facebookon. Talán a legaggasztóbb az, hogy bármely fotó, amelyen megjelöltek és egy ismerős nyilvánossá tette, felbukkanhat arra a helyre végzett keresés során, ahol a fotó készült.
Feltehetően a Facebook hamarosan megkéri a felhasználókat, hogy nézzék át, milyen tartalmaik vannak az oldalon, és hogy jelenleg milyen adatvédelmi beállításokat használnak ezekhez.

Íme egy rövid lista azokról a dolgokról, amelyet meg kellene tenned, hogy jobban védd magad a Graph Search-csel végzett kutatásoktól:

1. Állítsd be a „Ki láthat engem?” funkciónál a „Csak ismerősök”-et.
2. Ne engedd, hogy keresőmotorok kapcsolódjanak az Idővonaladhoz.
3. Nézz át minden bejegyzésed és azokat a dolgokat, ahol meg vagy jelölve.
4. Korlátozd, hogy ki láthatja a jövőbeni bejegyzéseidet.

Itt állíthatod be ezeket. (Szükséges, hogy legyél bejelentkezve a Facebookba.)

Hasznos az is, ha az Idővonal és Jelölés beállításaidat az alábbi táblázat szerint módosítod:

timeline_and_tagging.jpg
Az új keresőeszköznek kétségtelenül megvannak az előnyei, és a Facebookot még egy lépéssel közelebb viszi a globális közösséggé válás felé. Azonban megvan a veszélye, hogy a lehetőség a nyilvánosság tett tartalmak keresésében rossz utakra csábíthat egy-két felhasználót.

Nincs kétség afelől, hogy a Graph Search igazi újítás bizonyos szinteken, számos új lehetőséget kínál a Facebook oldaltulajdonosoknak, hirdetőknek és még az aktív felhasználóknak is. Azonban a tudatos felhasználóknak mindig proaktívnak kell lenniük, amikor a személyes adatok védelme kerül szóba!

Az átverések nemzetközi vadászatában partnerünk a Facecrooks.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Graph Search és az adatvédelmi beállítások
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.