Karbantartás miatt zárva

Most, hogy már február van, a csalók elkezdték ismét terjeszteni a jó öreg kacsát, amely azt állítja, hogy karbantartási munkálatok miatt a Facebook le fog állni február 29-től 31-ig. Leginkább az angol és francia nyelvet beszélők vannak veszélyeztetve, mert a hoax csak ezeken a nyelveken terjed.

„Figyelem! A Facebook karbantartás miatt be fog zárni február 29-től 31-ig! A Facebook azt kéri, hogy legalább 15 ismerőssel oszd meg ezt az üzenetet, mert így a legbiztosabb, hogy mindenki értesül a leállásról. A szóban forgó napokon is sokan megpróbálnak majd bejelentkezni, és nem lenne szerencsés, ha mindenféle előzetes értesítés nélkül „zárva találnák” az oldalt” – írják az átverés kiagyalói.

Aki elgondolkodik egy kicsit a szövegen, azonnal rájöhet, hogy átverésről van szó, hiszen az idei február mindössze 28 napos, következtetésképp nincs 29-e! 30-a és 31-e pedig soha nincs februárban.

A Facebook népszerűsége továbbra is vonzza az csalókat és kiberbűnözőket, akik ilyen és ehhez hasonló hamis történeteket terjesztenek, általában valami ködös hátsó szándékkal.

Rengeteg álhír kering, mint hogy a Facebook hamarosan fizetőssé válik, vagy Mark Zuckerberg úgy döntött, hogy lelövi a Facebookot, mert számára ez túl stresszessé teszi az életet stb.

Az információ ellenőrzése nélkül megosztani ilyen bejegyzéseket nem csak azért nem tanácsos, mert hozzájárulunk az álhírek terjedéséhez, de a kiberbűnözők is hasznot húzhatnak az ilyen sztorik terjesztéséből, mert ezekkel együtt képesek kártevőket is továbbítani vagy kártékony oldalakra csalni a felhasználókat.

Azok a felhasználók, akik szívesen osztják meg a kacsákat, feltehetően még veszélyesebb linkeket is terjesztenek. A média már sok ehhez hasonló hírről számolt be, mégis figyelembe véve az utóbbi időszakok sikeres kiberbűnözői kampányait, úgy tűnik, sokat kell még tenni azért, hogy mindenki felismerje az ilyen csalásokat és tudatában legyen a veszélyeknek, amelyeket ezek hordoznak.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Karbantartás miatt zárva
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.