Jelentős kiberbűnözői szervezetet számoltak fel

A spanyol rendőrség és az Europol nemrégiben megalakult Kiberbűnözés Elleni Központja sikeresen rajtaütött a legnagyobb és legkomplexebb kiberbűnözéssel foglalkozó szervezeten, amely a fő felelőse volt a ransomware-ek (zsaroló kártevő) terjesztésének.

Egyes források szerint a bűnözők számítógépeik tízezreit fertőzték meg, és ezzel több mint egymillió eurós évenkénti haszonra tettek szert.

Tizenegy személy került letartóztatásra a „Váltságdíj Hadművelet” során, köztük az a 27 éves orosz személy is, aki a gyanú szerint kifejlesztette a kártevő különböző verzióit, majd elkezdte szétküldeni őket. Őt az Arab Emirátusokban fogták el, és hamarosan kiadják Spanyolországnak.

Az értelmi szerző letartóztatása mellett a hatóságoknak sikerült lecsapniuk a szervezet Costa del Solban található legnagyobb pénzügyi sejtjére is. Hat oroszt, két ukránt és két örményt fogott el a spanyol rendőrség.

A Malaga provinciában megtartott rajtaütések során a rendőrség lefoglalt IT felszereléseket és kredit kártyákat, amelyekkel a bűnözők hozzájutottak ahhoz a pénzhez, amelyet az áldozataik fizettek a MoneyPak, Ukash és Paysafecard rendszereken keresztül.

A pénzügyi sejt volt felelős az internetezőktől kizsarolt pénz átmosásáért is. Ehhez felhasználtak virtuális pénzt, elektronikus fizetési kapukat és még online játék portálokat is.

A gyanúsítottak ellopott kredit kártyákat is felhasználtak a pénzek kivételéhez spanyol ATM-ekből.

2011 májusa óta, amikor az első zsaroló kártevőt felfedezték, csak Spanyolországban 1200 esetet jelentettek. Mivel azonban nem minden áldozat tett feljelentést, az érintett felhasználók száma jóval nagyobb lehet.

Az ügyben történt jelentős nemzetközi összefogást mutatja, hogy a spanyol rendőrség és az Europol mellett az Interpol, az Egyesült Arab Emirátusok spanyol nagykövetségének belügyi attaséja, a moszkvai spanyol nagykövetség és az Eurojust is kivette részét a „Váltságdíj Hadműveletből”.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jelentős kiberbűnözői szervezetet számoltak fel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.