Hogyan válhat a Facebook a munkakeresők rémálmává?

A Facebook hamarosan közzéteszi az Open Graph keresőjét, amely mélyreható kereséseket is lehetővé tesz az oldalakon. Ám a funkció adatvédelmi aggályokat is felvet, mivel az eszköz könnyen hatékony fegyverré válhat a munkaadók kezében.

A digitális közösségi hálózatok idején, amikor a fiatalok mindent elkövetnek, hogy a lehető legtöbb információt osszák meg az életükről, az adatvédelmi szempontoknak mindennél előrébb valónak kellene lenniük. Pedig már az új Idővonal formátum is megkönnyítette az idegenek számára az információk könnyed összegyűjtését, ha az adatvédelmi beállításokat nem alkalmaztuk megfelelően.

Az Open Graph eszköz még jobban megkönnyíti a kutakodást. Bevezetése után lehetővé válik a részletekbe menő keresés sokféle szűrő segítségével, amelyek bármilyen nyilvánossá tett információt össze tudnak gyűjteni.Alapvetően ez azt jelenti, hogy bármilyen nem kívánatos információ, amely a Facebookon van és nincs zárolva, pofonegyszerűen megtalálható.

Például a fiatal álláskeresők biztosra vehetik, hogy az első állásuk megszerzése a vágyott karrierjük során problémákba fog ütközni, ha olyan fotót töltenek fel magukról, amelyen részegen vagy egyéb kínos szituációban mutatkoznak. Ahogy egyre több munkaadó fedezi fel a Facebookot mint egy vizsgálati eszközt a jelöltek előéletével kapcsolatban, a felhasználók egyre kevésbé veszik figyelembe, hogy a nyilvánosan feltöltött fotókat olyanok is megvizsgálhatják, akik később fontos szerepet tölthetnek be a szakmai életükben.

Természetesen a nyilvánvaló tanács ugyanaz a tanács, amit már több százszor hallhatott mindenki. Bizonyosodj meg róla, hogy az adatvédelmi beállításaid le vannak zárva, és a feltöltött képeidet csak ismerősök nézhetik meg!

Azonban az Open Graph felvet egy további problémát is. A legkínosabb fotókat gyakran nem is a felhasználók maguk, hanem ismerőseik töltik fel, és persze ezek a fotók az általuk alkalmazott adatvédelmi beállítások hatálya alá esnek, így gyakran bárki megtekintheti őket.

Tehát a probléma bonyolultabb, ezért három tanácsot is érdemes megfogadni:

1. Zárd le a fiókod azok elől az ismerősök elől, akik feltételezhetően töltenének fel fotókat rólad!

2. Továbbítsd ezt az információt az ismerőseidnek, hogy megértsék a lehetséges következményeit annak, ha nem alkalmazzák a megfelelő adatvédelmi beállításokat.

3. Használd az „Idővonal megfigyelést” (Timeline review) az adatvédelmi beállításokban, hogy meg tudj vizsgálni minden bejegyzést és fotót, amin meg vagy jelölve. Ha azt gondolod, hogy akármelyik poszt is zűrt okozhatna, ott a lehetőség, hogy eltávolítsd a jelölést. Fontos, hogy a bejelölést neked magadnak kell eltávolítani! Ne elégedj meg azzal, hogy a fotó, amin megjelöltek, nem látszik az Idővonaladon!

Forrás: Facecrooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hogyan válhat a Facebook a munkakeresők rémálmává?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.