A G Data víruslaboratóriumának információi szerint az elmúlt hónapokban tömegével jelentek meg az új androidos kártevők, a bűnözők ráadásul egyre összetettebb támadásokat valósítanak meg.

Az Android operációs rendszerrel rendelkező okostelefonok és tablet-PC-k birtokosai egyre inkább a kártevő-fejlesztők fókuszába kerülnek. A G Data 2012 második félévéről szóló elemzése kimutatta: az operációs rendszerre kifejlesztett kártékony programok mennyisége az első félévhez képest ötszörösére nőtt, így az év végére elérte eddigi legnagyobb, közel 140 000-es számot.

„Folyamatosan regisztráljuk az új androidos kártevőket, és azt is észleltük, hogy a bűnözők a fertőzött eszközöket már botnetekbe kötik, és azokat a PC-khez hasonlóan felhasználják más platformok megtámadására, valamint kéretlen reklámüzenetek terjesztésére” – magyarázza Ralph Benzmüller, a G Data víruslaboratóriumának vezetője.

Ma már átlagosan minden második percben megszületik egy új androidos kártevő. A terjesztésre az elkövetők már bizonyítottan sikeres internetes bűnözési stratégiákat használnak, például ismert alkalmazások manipulált másolatait szórják szét különböző weboldalakon és fájlcserélő hálózatokon.

G_data_sajto_20130228_1_WEB.jpg

Miközben az okostelefonokat támadó vírusok piaca kivirágzik, az asztali számítógépeket fenyegető kártevők szaporodási üteme lelassult. 2012-ben összesen több mint 2,6 millió új kártékony programot fedeztek fel, ami alig 50 ezerrel több, mint az előző évben megjelent károkozók száma. A lassulásban ugyanakkor szerepet játszik az is, hogy új, kifinomultabb technikák jelentek meg a kártevőkben, melyek szükségtelenné tették a nagyszámú variáns létrehozását. Az asztali gépeket támadó kártevők 99,8%-a a windowsos PC-ket fenyegeti, a legtöbb közöttük a trójai.

G_data_sajto_20130228_2_WEB.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jönnek az androidos kártevők
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.