Már a pápa sem szent

Pár napja új vezetőt választott a római katolikus egyház. Röviddel ezután a megválasztott I. Ferenc pápa, Jorge Mario Bergoglio nevében bejegyzések jelentek meg egy hamis Twitter fiókon.

@JMBergoglio fiókot azon nyomban fel is függesztették, de amikor még aktív volt, egyből százezernyi követőt vonzott. A hamis fióknak és a hozzá kapcsolódó bejegyzéseknek természetesen semmi köze az új egyházfőhöz.

Az egyik üzenetben ezt írja az álpápa: „Ha én leszek az új pápa, akkor a gyermekek majd jobban szeretnek, mint a Mikulást.”

A legrosszabb az egészben, hogy jelentős médiaszervezetek képviselői, a Reuterst is beleértve, azonnal nekiálltak terjeszteni a hírt a pápa személyes fiókjáról.

A fiók bejegyzései ugyan nem tartalmaztak ártalmas linkeket, azonban biztonsági szakértők rámutatnak, hogy egy ilyen hamis fiók révén a kiberbűnözők nagy károkat képesek okozni:
„Van egy komoly, az internetbiztonságot érintő oldala is ennek a dolognak. Kétség nem férhet hozzá, hogy rengeteg, a fiókot követő ember azt gondolta, hogy ez valóban az új pápához tartozik. És ha annak a személynek, aki létrehozta ezt a fiókot, rossz szándékai vannak, könnyedén terjeszthetett volna spameket vagy kártékony linkeket a követői között.”

A kiberbűnözők előszeretettel kovácsolnak előnyt az új felkapott top sztorikból, hogy megindítsák támadásaikat, vagy hogy rávegyék az embereket, hogy megfontolás nélkül kattintsanak ártalmas linkekre.

Tehát mindenki vésse az eszébe, hogy bár a pápa fent van a Twitteren, de nem rendelkezik „személyes” fiókkal. A hivatalos elérhetősége a @Pontifex, amelyről már egy hivatalos tweetet közzé is tettek.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Már a pápa sem szent
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.