Online cenzúra Oroszországban

A múlt évben Oroszország bevezetett egy meglehetősen ellentmondásos törvényt, amely lehetővé tette az online tartalom korlátozását. A törvény látszólag olyan speciális tartalmak közzététele ellen irányult, mint a gyermekmolesztálás, droghasználat, öngyilkossági információk és „szélsőséges” propaganda.

Az ilyen jellegű tartalomkorlátozással a legtöbb ember egyetértene. Azonban az orosz ellenzék és külsős csoportok aggódnak, hogy ez csak egy módja egy újabb eszköz bevezetésének, hogy a már amúgy is túl erős kormányzat elfojtsa a neki nem tetsző dolgokat.

A törvény értelmében az internetszolgáltatóknak és a weboldalaknak kell kontrollálniuk a kikerülő tartalmakat. Ez a rendelkezés már érvényben van, és eddig láthatóan nem lépték túl az előírtakat. És határozottan arra is használják, hogy nem kívánatos tartalmaktól szabaduljanak meg.

A törvény alapján még a YouTube-ot, a Twittert és a Facebookot is felkérték, hogy távolítsa el a megkérdőjelezhető tartalmait. A Facebook és a Twitter engedelmeskedett is, a YouTube azonban felvette a harcot. A Google számára nem az első eset lenne, hogy kiáll a cenzúra ellen.

A Facebookot például felszólították, hogy távolítson el egy oldalt, ahol az öngyilkosságot reklámozzák. Ezt egyébként magától is meg kellett volna tennie. A Twitter szintén eltávolított számos tweetet, amelyek állítólagosan drogokhoz és öngyilkossághoz kapcsolódtak. A Twitter már korább bevezetett egy olyan politikát, mely szerint az olyan országokban, ahol ezek a dolgok illegálisnak minősülnek, ott eltávolítja az ilyen tweeteket, de máshol fent hagyja őket.

Végül a YouTube leszedett egy videót, amelyről orosz hivatalnokok azt állították, hogy öngyilkosságot promótál, de később pert indítottak, hogy visszahelyezhessék azt, arra hivatkozva, hogy a videó valójában csak egy oktatóanyag arról, hogy hogy készítsünk álsebhelyeket.

A világ kormányai rendszeresen előjönnek hasonló jogszabályokkal, néha félreinformált, néha nagyra törő terveket dédelgető, néha hátsó szándékokat megvalósítani akaró politikusok nyomására. Azonban az egyetemlegesen igaz, hogy bármilyen cenzúrát előíró törvényt előbb-utóbb rendeltetésétől eltérően is alkalmazni fognak, de legalábbis túlnő az előírt hatáskörén.

Forrás: Softpedia

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Online cenzúra Oroszországban
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.