A Facebook Home újabb adatvédelmi aggodalmakat vet fel

A Facebook április 12-én indította útjára a Facebook Home nevű androidos alkalmazását, amely egy Facebook-szerű felületté alakítja át okostelefonunkat.

Megjeleníti az újdonságokat a hírfolyamban, és még több lehetőséget ad a facebookos ismerősökkel történő kommunikációra. Ez az alkalmazás a leghatékonyabb információbegyűjtő eszköz lehet a Facebook kezében, és az adatvédelmi szakembereket ez nem tölti el megnyugvással.

„Tudni fogják, hogy ki hívott, milyen gyakran és milyen hosszan beszéltünk. Ez már alapból rengeteg információ, de ha még ezt kombinálják a többi facebookos kommunikációval, az már egy egész kerek képet festhet az ember magánéletéről”, nyilatkozta az Electric Frontier alapítvány egyik aktivistája.

Alaphelyzetben a Facebook információgyűjtési lehetőségei a telefonon arra korlátozódnak, amit a felhasználó a Facebook alkalmazáson belül művel. Azonban a Facebook Home ledönti ezeket a korlátokat, és feltételezhetően eléri a helymeghatározási adatokat a mobil GPS egységéből. A Facebook azt ígéri, hogy nem fogják követni a felhasználók útvonalait, bár a lehetőség adott. A Home a Facebook kommentek és üzenetek mellett még a szöveges üzenethez is hozzáférhet, ami így már valóban egy hatalmas adatbázist jelent.

A Facebook persze nem vesztegette az idejét arra, hogy válaszra méltassa az aggodalmaskodókat.

A Facebook Home feltelepítése természetesen csak egy lehetőség, de sok felhasználó esetleg nem tudja, hogy mire vállalkozik, amikor bejelentkezik az alkalmazásba. Végső soron minden okostelefon-felhasználó maga dönthet, hogy a fokozottabb interaktivitás megéri-e a fokozottabb átláthatóságot a Facebook felé.

Forrás: Facecrooks

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Facebook Home újabb adatvédelmi aggodalmakat vet fel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.