Képekbe rejtett üzenetek a Facebookon

A Facebookon bárki megoszthatja képeit cuki kis állatokról és életének legmókásabb pillanatairól. Egy új böngészőbővítmény azt is lehetővé teszi, hogy titkos, nehezen kiszúrható üzeneteket kódoljunk képeinkbe.

Secretbooknak (Titkos könyv) keresztelt bővítményt a 21 éves, Oxfordban számítógépes tudományokat tanuló és korábbi Google belsős alkalmazott Owen-Campbell Moore készítette.

A bővítmény segítségével bárki – te, a nővéred, de akár egy terrorista is – képes megosztani JPEG képfájlokba rejtett üzeneteket a Facebookon, elkerülve a a cégnek, kormányok, biztonsági szervek kíváncsi tekintetét. Az üzenetek megfejtéséhez az egyetlen út a saját magunk által kreált jelszó.

A fejlesztő szerint pusztán az volt a projekt a célja, hogy demonstrálja, hogy a JPEG szteganográfia (rejtett üzenetek írása) a közösségi médián keresztül is végrehajtható, ami korábban még lehetetlennek tűnt.

A bővítmény csak a Google Chrome böngészőhöz elérhető, és az üzenetek maximális hossza 140 karakterben van megszabva.

Bár a fejlesztés csupán egy iskolai projektként indult, nagyon is valós és messzire nyúló következményei lehetnek. Már sokan kifejezték aggodalmukat, hogy a Secretbook kommunikációs eszközként szolgálhat terroristák számára.

Bár Campbell Moore biztos benne, hogy ezek a kódolt üzenetek azért felfedezhetőek az árgus szemmel figyelő biztonsági szervek számára, arról már nincs meggyőződve ő sem, hogy ezek a szervezetek képesek lépést tartani a Facebookra feltöltött képek tömegével, ami becslések szerint napi 300 millió fotót jelenthet.

Forrás: Facecrooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Képekbe rejtett üzenetek a Facebookon
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.