Az adathalászok újabban fokozott érdeklődést mutatnak a foci iránt. 2012-ben a futball kapcsán többféle adathalász támadás is történt. A bűnözők máris célba vették a 2014-es világbajnokságot, a játékoscelebeket és a futballklubokat.

Lionel Messi és az FC Barcelona nevéhez kötődő csalások a legjobb példái a népszerű játékosok és klubok kiberbűnözők általi kihasználásának. A csalók hamar rájöttek, hogy a nagy rajongói bázissal rendelkező játékosok kínálják a legtöbb célpontot, hogy így növeljék a felhasználói adatok begyűjtésének esélyét. 

2013 áprilisában ez a trend még mindig folytatódik, ráadásul ugyanazt a stratégiát használják. Az egyik adathalász oldal egy Franciaországban található ingyenes web hosting oldalra került. Ott arra kérik a felhasználókat, hogy lépjenek be a Facebook login adataikkal az oldalra, melyet Lionel Messi, az FC Barcelona vagy éppen Christiano Ronaldo neve és képe fémjelez. Azt a hamis benyomást próbálják kelteni, mintha ezek az oldalak a hírességek hivatalos Facebook oldalai lennének. 

Fraudsters Repeatedly 1.jpeg

 Némelyik csaló oldal úgy címkézi magát, mint „az első közösségi hálózati oldal a világon”. Miután valaki tényleg belépett (valójában csak megadta) Facebook azonosítóival, átirányítják egy valódi Messi vagy Barcelona közösségi oldalra, így teremtve meg a valódiság illúzióját.

Az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, hogy elkerüljük belépő adataink elvesztését, így hozzáférést biztosítva a csalóknak egyéb személyes adatainkhoz, képeinkhez:

1. Soha ne kattintsunk e-mailekben elhelyezett gyanús linkekre!
2. Ne adjunk meg személyes információt, ha egy e-mailre válaszolunk!
3. Ne adjunk meg személyes adatokat egy felugró oldalon vagy képernyőn!
4. Bizonyosodjunk meg, hogy a weboldal SSL-lel titkosított, megkeresve a „https”-t vagy a zöld címsort, mielőtt személyes vagy pénzügyi adatokat adnánk meg!
5. Használjuk egy teljes körű biztonsági szoftvert, amely védelmet nyújt az adathalász támadások ellen is!
6. Extra óvatossággal közelítsük meg az e-mailben vagy egy bejegyzésben kapott, izgalmasnak tűnő linkeket!
7. Jelentsük a hamis weboldalakat és csaló e-maileket a Facebooknak a phish@fb.com e-mail címen!

Forrás:Symantec

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A focidrukkerekre utaznak
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.