A lájkolás veszélyei

A Facebookon teljesen megszokott dolog, hogy a felhasználók képeket, videókat vagy állapotokat tesznek közzé és felkérnek másokat, hogy kommenteljék vagy lájkolják ezeket.

Az ilyen bejegyzések rendszerint tartalmaznak valamilyen ígéretet vagy fogadalmat, mint például, „ha beírod kommentnek, hogy „GYERÜNK!”, csak figyelj, hogy mi fog történni a képpel!”, vagy „ ha ez az állapot poszt eléri a 100 000 lájkot, lefutom a maratonit”. Ezek a típusú bejegyzések nem mindig azok, amelyeknek látszanak, sokszor valójában pusztán „lájkfarmolás” a céljuk, amely egy facebookos csalásfajta.

A posztok lassan, de biztosan gyűjtögetik a lájkokat bizonyos Facebook oldalak számára, amelyek rendszerint tele vannak ártalmatlan tartalommal, mint híres idézetek vagy fotók. Azonban a valódi cél az, hogy elegendő „nyomot” találjanak a Facebook algoritmusában, ami alapján megkezdhetik feltűnésüket a lájkoló felhasználók Hírfolyamában. Ekkor az oldal tulajdonosai már hirdetéseket és linkeket is posztolnak a felhasználóknak, amelyek – köszönhetően az alapos lájkgyűjtögetős „aknamunkának” – egy sokkal nagyobb közösséget érhetnek el így.

Bármilyen terméket vagy weboldalt linkelhetnek, beleértve olyan termékeket is, amelyek után jutalékot kaphatnak vagy amelyek személyazonosság-lopó kártevőt tartalmaznak. Ezek közül a lájkfarmoló oldalak közül jó néhányat eladásra is kínálnak online fórumokon, a Facebook felhasználási feltételeit is megsértve ezzel. Korábban egy 1 000 000 lájkot elért oldalt kínáltak 7000 dollárért.

Fentiek miatt figyelnünk kell arra, hogy mire adjuk lájkunkat. A lájk ugyanis összekapcsolhat egy felhasználót egy oldal tartalmával, és tekintve ezeket az alattomoson lájkot kicsaló oldalakat, jobb, ha nem adjuk meg nekik, amit akarnak.

Forrás: Facecrooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A lájkolás veszélyei
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.