A szakértők egy olyan spamkampányra hívják fel a mobilhasználók figyelmét, mely során a leendő áldozatok azt az információt kapják, hogy a Google fiókjukat meghekkelték.

“Az Ön Google fiókját feltörték. Válaszoljon azonnal egy fiókadatokat megerősítő hívással!” – olvasható a spam üzenetben.

Noha ez egy klasszikus adathalász csalásnak tűnik, nem az. Nehéz meghatározni a csalók valódi célját.

Amikor a felhasználók válaszolnak az üzenetre, azt az utasítást kapják egy visszahívás során, hogy üssék be a megerősítő kódot, amely “44”. Amikor az áldozat bepötyögi a kódot, az a válasz érkezik, hogy “a hangposta készen áll a beállításra”.

17534628_s

Nehéz eldönteni, hogy ez egy trükk-e, amellyel arra próbálják rábírni a gyanútlanokat, hogy feljelentkezzenek prémium SMS szolgáltatásokra, vagy csak egy félresikerült adathalász próbálkozás. Bármelyik is legyen, a felhasználók jobb, ha nem reagálnak az ilyen üzenetekre, mert semmi jó nem sülhet ki belőlük.

Ha valóban attól tartunk, hogy behatoltak a Google fiókunkba, egyszerűen változtassuk meg jelszavunkat és kapcsoljuk be a kétfaktoros hitelesítést. Könnyedén ellenőrizhetjük, hogy valaki már hozzáfért-e fiókunkhoz, ha használjuk a Gmail fiókunkban található „fióktevékenység” (account activity) funkciót.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Támadás a Google ellen?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.