Nyári vásárlás, avagy hogyan vegyünk fürdőruhát és más árucikket online biztonságosan

Az online vásárlások száma jelentősen megemelkedett az évek folyamán. Ezen a nyáron szintén sok nyaralni készülő figyeli az online ajánlatokat, amikor eljön az ideje, hogy fürdőruhát, naptejet és más cikkeket pakoljon a utazótáskájába.

 A G Data ahhoz ad tippeket, hogy az előrelátó nyaralni vágyók hogyan tehetik biztonságosabbá last-minute vásárlásaikat nyaralás előtt úgy, hogy a nyári vásár ne forduljon át kizsebeléssé.

Kamu ajánlatok 

A bűnözők spam e-maileket küldenek szerteszét, amelyekben márkás árukat kínálnak nagyon alacsony áron. A mellékelt link a kíváncsi felhasználót vagy egy olyan weboldalra továbbítja, amely kártevővel fertőzött, vagy egy csalásra specializált online boltba küldi, ahol a banki és más adatokat ellopják a rendelési procedúra során. Az áldozatok végül persze hiába várnak a megrendelt árucikkekre.

Hamis számlák és kézbesítési visszaigazolások

Az online vásárolt árukat legtöbbször csomagküldő szolgálatokon keresztül juttatják el a vevőkhöz. Ezért a kiberbűnözők hamis kézbesítési visszaigazolásokat küldenek, olyan üzeneteket, melyek a kézbesítési kísérleteket jelzik és amelyek kiállított számlákat tartalmaznak. Ezek az e-mailek megtévesztésig hasonlítanak az igaziakhoz, és vagy egy kártékony fájlcsatolmányt tartalmaznak, vagy egy linket egy hamis számlához, amely egy nem létező ügyfélszolgálattól származik. Ha a felhasználó rákattint a mellékletre vagy az URL-re, már meg is fertőzi a számítógépét egy kártevővel. Ilyen esetekben az elkövetők a kémprogramban bíznak, amely továbbítja számukra a jelszavakat és a hitelkártya-információkat.

Tippek a biztonságosabb last-minute vásárlásokhoz: 

  • Nézzük meg alaposan! Tanulmányozzuk az online boltot, mielőtt rányomnánk a vásárlásra, és nézzünk utána a bolt reputációjának is. Tehát érdemes rápillantani az általános vásárlási feltételekre, a jogi figyelmeztetésekre, és ellenőrizni a szállítási és az egyéb járulékos költségeket. Könnyen lenyomozható, hogy az adott bolt hírhedt „fekete bárányként” van-e számon tartva az interneten.
  • Interneten keresztüli fizetés esetén: Különös figyelmet fordítani a böngésző biztonsági figyelmeztetéseire, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az adatok titkosított formában továbbítódnak. A legfontosabb, hogy a címsorban a lakat és a”https” rövidítés legyen ott a már beírt webcím előtt.
  • Egyenesen a digitális kukába: Ideális esetben miden spam e-mailnek olvasatlanul kellene landolnia a kukában. A felhasználóknak nem tanácsos megnyitniuk az integrált linkeket vagy mellékleteket. A bankok, online áruházak vagy fizetős szolgáltatások webcímeit kézzel kell beírni a böngészőbe, figyelve arra, nehogy félregépeljük. A bűnözők elírt domainneveket is felhasználnak, hogy odavonzzák oldalaikra a vásárlókat.
  • Tömjük be a biztonsági réseket! Az operációs rendszer és a telepített szoftverek és alkalmazások mindig legyenek naprakészek, a frissítéseket, foltozásokat azonnal telepítsük. Ez nem csak a PC-tulajdonosoknak ajánlott, hanem az okostelefon- és táblagép-felhasználóknak is.
  • Online bankolás biztonságosan: Amikor online banki szolgáltatást használunk, meg kell bizonyosodni arról, hogy egy kétlépcsős autentikációt használunk, amely a lehető legbiztonságosabb. A G Data BankGuard – az egyetlen védelem az ismert és ismeretlen, bankolásra specializálódott trójaiak ellen –pluszvédelmet nyújt az online fizetési tranzakciók során. Ez az egyedülálló technológia alapból integrálva van az összes G Data Generation 2014 biztonsági megoldásba. A vásárlóknak, akik egy online pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó cégen keresztül fizetik számláikat, olyan szolgáltatót kell választaniuk, amely vásárlói védelmet is kínál.
  • Használjuk egyetlen hitelkártyát! Azoknak, akiknek számos hitelkártyájuk van, általában csak egyet szabadna használni online fizetés céljából. Így a felhasználó egy pillanat alatt észlelhet mindent, és csak egy kártya tranzakcióit kell törölnie átverés esetén.
  • Használjunk biztonságos jelszót! A jelszavaknak kis- és nagybetűk, számok és speciális karakterek kombinációit kell tartalmazniuk a maximális biztonság érdekében. Szintén nagyon fontos, hogy minden fiókunkhoz más jelszót használjunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nyári vásárlás, avagy hogyan vegyünk fürdőruhát és más árucikket online biztonságosan
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.