Míg az iOS operációs rendszer némileg biztonságosabb, mint a Google androidja, egy új Bitdefender-tanulmány 314 474 androidos és 207 843 iOS-es alkalmazás vizsgálata alapján megállapította, hogy a két platform alkalmazásai ugyanolyan mértékben tolakodóak és „kíváncsiak”.

 Úgy találták, hogy az iOS alkalmazások több mint 45%-a képes megállapítani a tartózkodási hely adatokat, még akkor is, ha nem reklámozzák ezt a funkciójukat. Az androidos programok 34%-a teszi ugyanezt.

A helyszínt megállapítani képes alkalmazások közül Android oldalról a Latest Nail Fashion Trendset, iOS részről a PokerStars TV-t említi a tanulmány, mint a legnépszerűbbeket.

Az androidos alkalmazások 8%-a képes olvasni a kontaktlistánkat, iOS-ból több mint kétszer annyi, 19%.

Az androidos programok 14,58%-a alkalmas a mobileszköz azonosítóinak, 5,73%-a pedig az e-mail címek kiszivárogtatására.

19156602_l

„Az iOS alkalmazások jobban fókuszálnak a személyes adatok begyűjtésére. A 2012-es botrány után, amikor a Blue Toad hirdetési ügynökség kiszivárogtatott egymillió eszközazonosítót, az Apple úgy döntött, hogy érvényteleníti az UDID API-t („egyedi eszközazonosító alkalmazás programozási felület)”, olvasható a jelentésben.

Megállapították, hogy az androidos alkalmazások 8,82%-a tudja kiszivárogtatni az eszközön található telefonszámokat.

„Az ingyenes alkalmazási környezet valójában csak a felhasználónak ingyenes, a fejlesztők keményen fizetnek érte. Tömören, az alkalmazás csak akkor válik ingyenessé, amikor a felhasználó már „fizetett” érte a szenzitív adataival”, jegyezték meg a cég szakértői.

„És a helyzet valójában még rosszabb, hiszen hiába fizetünk pénzzel egy alkalmazásért, az már nem állítja meg a személyes adatok kiszivárgását, és nem is hozza vissza a már rólunk tárolt információkat. Mi több, az információk begyűjtése úgy történik, hogy a felhasználóknak fogalmuk sincs, hogy mibe egyeznek bele az alkalmazások telepítésekor.„

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kíváncsi alkalmazások
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.