Tovább árad a levélszemét

Az internethasználók legtöbbje naponta kap spam e-maileket, amelyek közül sokat arra terveztek, hogy vírusokat, kémszoftvereket vagy más típusú kártevőket továbbítson.

A TNS Global nemrég készült tanulmánya azt mutatja, hogy az amerikaiak 95%-a kap naponta legalább egy kártékony elektronikus levelet.

Közülük 8,8% az e-mail kártékony mellékletét is megnyitotta, amely számítógépének megfertőződéséhez vezetett. 30,2% elismerte, hogy megnyitotta ugyan a levelet, de a mellékletre kattintás előtt még időben észbe kapott.

A legtöbb kártékony e-mail pénzintézetektől, közösségi oldalaktól vagy online fizetős szolgáltatástól érkezőnek álcázza magát.

A tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a nők sokkal nagyobb valószínűséggel esnek áldozatul olyan átveréseknek, amelyek közösségi oldalak nevét használják ki. (8,2% a férfiak 5,6%-ához képest). Ellenben a férfiak inkább akkor harapnak rá a csalira, ha valamilyen anyagi előnyt helyeznek kilátásba (9,4% a 3,8%-hoz képest) vagy szaftos celebfotókat ígér az üzenet (2,8% a 0,6%-hoz képest).

„A spam és a felhasználói viselkedés” című jelentés azt mutatja, hogy az amerikai felhasználók tudják, hogy a kéretlen üzleti ajánlatok nem az egyetlen formái a spamnek. 41,5%-uk azt mondja, hogy a közösségi médiától érkező levél is lehet spam, míg 40,8% (férfi) és 35% (nő) említette az SMS-eket és az egyéb telefonos üzeneteket.

Árad a levélszemét

Mindemellett 26%-a a megkérdezetteknek azt mondta, hogy az ismerősöktől érkező, nem túl érdekfeszítő üzeneteket is spamnek tekinti.

Vajon hány százalékuk tesz bármit is a spammelők ellen? A tanulmány szerint az amerikaiak 31%-a.

Érdekes, hogy a férfiak gyakrabban tesznek valamit, mint a nők. Közel 9%-a a felmérésben részt vevő férfiaknak szokott dühödt üzenetet visszaküldeni a spam feladójának. A nők közül csak 1% ragadtatja el ennyire magát. A férfiak 7%-a próbálja meg felhívni a spammelőt, 3,8% küld dühös üzenetet a közösségi oldalakon, míg 3,1%-uk szokott SMS-t küldeni nekik. A nőknél 4,2%, 1,9% és 0,4%-on állnak ezek az értékek.

„A spamlevelek sajnálatos szüleményei korunknak. A felhasználók egyre inkább tudják, hogy milyen veszélyekkel nézhetnek szembe, de a spamküldők egyre trükkösebb módszereket agyalnak ki, hogy álcázzák üzenetüket”, mondja a tanulmány megrendelője.

„A webes és e-mail szolgáltatók nem mindig tesznek a spam e-mailekben érkező fenyegetések ellen, ezért az embereknek kell odafigyelniük, amikor gyanús e-mailekbe botlanak, amelyek aztán átvehetik az uralmat számítógépük felett, vagy akár működésképtelenné is tehetik azt.”

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Tovább árad a levélszemét
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.