A híres-hírhedt bűnözőszimulátor videójáték, a Grand Theft Auto 5 (GTA5) a napokban jelent meg Xbox és Playstation konzolokra, és a kiberbűnözők azonnal előnyt is próbáltak kovácsolni a játék népszerűségéből.

A Bitdefender szakértői figyelmeztetik a felhasználókat, hogy a GTA 5 sorozatszám kulcsgenerátorok és a játék béta-verzióinak letöltése könnyen végződhet azzal, hogy kártékony weboldalakon találják magukat.

Hamis GTA5 weboldalak tűntek fel a világon mindenütt, néhánynak orosz domének adnak helyet.

A csali oldalalak nyelve az angol, de pozíciótól függően az áldozatokat elviszik olyan átverésekhez, amelyek saját nyelvükön készültek.

Találtak egy olyan weboldalt is, amely vírusirtó cégek hírnevét próbálja felhasználni, hogy még inkább valódinak láttassa magát. Még egy kamu víruskeresést is elindítanak, hogy meggyőzzék az internetezőket, hogy az oldal ártalmatlan.

GTA-5-Serial-Download-Leads-to-Scams-and-Malware-384158-3.png

Miután a vírusscan befejeződik, a felhasználók különböző kitöltendő felmérésekkel találják szembe magukat, amelyek csábító ajándékokat ígérnek pár kattintás és némi személyes információ fejében. A csalók arra is megpróbálnak rávenni, hogy feljelentkezzünk fizetős szolgáltatásokra.

Végül csak letölthetjük a hőn áhított GTA 5 sorozatszám-generátort. Egy esetben a generátor ártalmatlan volt. Nem adott ugyan semmilyen sorozatszámot, de legalább nem is ártott.

Azonban egy másik, hamis GTA 5 letöltő oldalról leszedett generátorban találtak egy billentyűzetfigyelő trójait (Trojan.Keylogger.MWP), amit arra terveztek, hogy személyes információt lopjon, beleértve a Facebook bejelentkezési adatokat is.

A szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a kiberbűnözők kártevőket helyeznek el a hamis GTA 5 torrentekben is.

Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy mai napig nem történt bejelentés a fejlesztő Rockstar részéről, hogy egyáltalán lesz-e valaha PC-s verziója a játéknak. Szóval jobb, ha a felhasználók egyelőre elkerülik az állítólagos másolatait a játéknak.

Forrás: Softpedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez nem játék!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.