Terjed a személyazonosság-lopás a Facebookon.

Jazmine Jones, a 23 éves joghallgató Facebook profilját feltörték még tavaly októberben. A kiberbűnözők 300 képet loptak el a profilhoz tartozó személyes adatokkal együtt, amelyeket arra használtak, hogy egy új Facebook profilt hozzanak létre, azt terjesztve, hogy Jazmine egy escort szolgáltatásokat nyújtó hölgy.

Ez a hamis személyazonossággal operáló átveréstípus egyre növekvő számban jelenik meg a Facebookon. Előfordult, hogy a hackerek üzenetet küldtek Jazmine ismerőseinek, hogy pénzt tarháljanak, egy alkalommal még azt is kitalálták, hogy azért kell, mert lerobbant az autója.

„Amikor rádöbbentem, hogy mi történik, azonnal a rendőrséghez fordultam, de ők azt mondták, hogy nem tehetnek semmit, és hogy ne vegyem túl komolyan, majd rendbe jön a dolog. A Facebooknak is jeleztem a történteket, de ahogy bezártak egy fiókot, a bűnözők rögtön nyitottak egy másikat. Júniusra már teljesen beleőrültem ebbe az egészbe. Akkor éppen 10 hamis Facebook profil létezett az én adataimmal”, mesélte az áldozat.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2013/10/19320251_l.jpg

Jones elmondta, hogy teljesen megfélemlítették, még egy olyan e-mailt is küldtek neki, amelyben a jogosítványáról voltak képek, amelyeket az ő e-mailjéből loptak, és azzal fenyegették, hogy még egy bankszámlát is nyitnak a nevében. A helyi rendőrség nem tett semmit az ügyben, ehelyett azt mondták neki, hogy együtt kellene működni a Facebookal a probléma megoldásán. A Facebook megtette a tőle telhetőt, bezárta a hamis fiókokat, de semmilyen eszköze nem volt ahhoz, hogy megakadályozza egy újabb elkészítését.

A kiberbűnözők elfogása nagyon nehéz feladat, de tisztán látszik, hogy hatékonyabb szabályozásra van szükség, hogy az ehhez hasonló átverő művészeket a törvény elé állítsák.

Forrás: Facecrooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Terjed a személyazonosság-lopás a Facebookon.
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.