Spamáradat a közösségi médiában

A közösségi média biztonsággal foglalkozó Nextgate kiadott egy tanulmányt, amely riasztó képet festett a Facebookon terjedő spamek számáról. Úgy találták, hogy a Facebookot és a Youtube-ot százszor annyi spammel fertőzik, mint más közösségi hálózatokat. Továbbá a közösségi oldalakon felbukkanó átverési kísérletek száma 355%-kal emelkedett 2013 első félévében.

A tanulmány 60 millió egyedi tartalmat és 25 millió fiókot vett górcső alá a Facebookon, Twitteren, Google Pluson, LindekIn-en és a Youtube-on 2011 és 2013 közötti időszakban.

Jó néhány nyugtalanító tényt tártak fel a Facebookon és közösségi oldalakon megjelenő spamek mennyiségét illetően:

– A Facebookon négyszer annyi adathalász támadás történik, mint más közösségi hálókon.

– A csalók rendszerint legalább 23 különböző fiók részére küldenek kártevőket.

– Minden 200, közösségi média felületen megjelenő üzenetből legalább egy a spam.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy közösségi médián keresztül leginkább a felhasználók természetes kíváncsiságát kihasználó linkek által terjednek az átverések, de a népszerű módszerek közé tartoznak a spamet tartalmazó alkalmazások, lánclevelek, hamis profilok és a közösségi botok.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2013/10/14933499_l.jpg

A spamek nem csak az áldozatul eső felhasználóknak okozhatnak károkat, de márkáknak és cégeknek is, amelyek nevét kihasználva terjesztik az átveréseket, így rossz fényben feltüntetve őket.

„Egy spames közösségi üzenetet nem csak egy címzett lát, hanem esélyes, hogy egy adott népszerű márka összes követője és ezeknek a személyeknek az ismerősei is. A közösségi spammelés időközben átalakult – többdimenziós természeténél fogva – egy nagyon hatékony közösségi média marketing eszközzé, a különböző márkák kárára.”, állítja a Nextgate tanulmánya.

Bár a Facebook keményen harcol, hogy megszabaduljon a spamáradattól, teljesen gátat szabni neki lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

Forrás: Facecrooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Spamáradat a közösségi médiában
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.