Hogyan vezessük be gyermekeinket a közösségi média világába?

A közösségi média mindenütt jelen van, a nagynéniktől a kollégiumi szobatársakig mindenki feljelentkezik a Facebookra, Twitterre és Instagramra. Az emberek képeket töltenek fel, linkeket és videókat posztolnak és történeteket osztanak meg.

A közösségi média gyakorlatilag egyetemes, és ez azt is jelenti, hogy a gyerekek elkerülhetetlenül találkozni fognak vele, akár akarjuk, akár nem. A 12-17 éves tinik 73%-a használja a közösségi hálózatokat, és több mint 5 millió Facebook felhasználó még a 10 éves kort sem érte el.

Ha a gyermekeid netalántán azon gondolkodnának, hogy beregisztráljanak egy ilyen oldalra, feltétlenül beszélj velük erről! Ha bevezeted őket a közösségi média világába, az segíthet a későbbi kommunikációs csatornák megnyitásában. Őszintébbek lesznek azzal kapcsolatban, hogy mit művelnek online, és nem érzik majd kényelmetlenül magukat, ha különböző problémákkal kapcsolatban hozzánk kell fordulniuk.

Íme egy lista arról, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk akkor, ha be akarjuk mutatni gyermekeinknek a közösségi média világát.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2013/10/19668379_l.jpg

Hagyjuk őket felfedezni!

Néhány szülő teljesen letiltja a gyerekeit az ilyen oldalakról biztonsági és adatvédelmi aggályok miatt. Az aggódás helyénvaló, de a teljes tiltás nem biztos, hogy a legjobb út, amit választhatunk. Akár az iskolában, akár egy barát otthonában, előbb-utóbb találkozni fog a gyermek vele. Ha először tőlünk hallottak róla, tudni fogják, hogyan használják, hogyan kerüljék el az elkerülni való tartalmat, hogy kövessék a szabályokat, továbbá mit és mit ne posztoljanak.

Ne hagyjuk, hogy korlátlan számú hozzáférésük legyen!

Bemutatni a gyerekeknek a közösségi médiát csak egy dolog. Hagyni, hogy korlátlan számú, ellenőrizhetetlen hozzáféréseik legyenek meg egy másik dolog. A legjobb, ha felállítunk néhány korlátozást a közösségi média használatával kapcsolatban. A túl sok ezzel töltött idő elveszi az időt az iskolai munkától, családi tevékenységektől és a való világban létező barátoktól. Ezért adjunk meg egy ésszerű időkorlátot, amit a gyermek a hálózatban tölthet el, fél óra egy nap több mint elég. Korlátozhatjuk a gyermek által látogatható oldalak számát is. Néhány oldalnak jobbak az adatvédelmi lehetőségei, mint a másoknak, és van néhány kifejezetten gyermekek számára létrehozott közösségi hálózat is.

Oktassuk őket az online fenyegetésekről!

A közösségi média nagyszerű terep lehet a gyermekek számára, amelyen keresztül kapcsolatot tarthatnak a családdal és barátokkal, de sajnos népszerű helye az online ragadozóknak, személyiségtolvajoknak és az online zaklatóknak (cyber bullying) is. Tudassuk gyermekünkkel, hogy a közösségi oldalon található „barátok” nem minden esetben valóban a barátai. Tanítsuk meg, hogy hogyan ismerheti fel az online fenyegetéseket, és hogyan maradhat biztonságban tőlük. Bizonyosodjunk meg arról, hogy tudja-e, hogy nem szabad személyes információt (név, születési dátum, cím stb.) posztolnia, és hogy csak megfelelő képeket és bejegyzéseket tölt-e fel. Csak olyan emberekkel hagyjuk kapcsolatba lépni online, akiket ők is és mi is ismerünk a való életből.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2013/10/17279088_l.jpg

Ne feledkezzünk meg a mobileszközökről!

Nagyon fontos, hogy valamelyest figyelemmel kövessük gyermekeink közösségi média használatát. Ismerjük meg, hogy milyen oldalakat használnak, mit posztolnak, kivel beszélnek és milyen gyakran jelentkeznek be. A legegyszerűbb mindezt megtenni egy otthoni számítógépen, de ne feledkezzünk meg a mobileszközökről sem. Manapság a gyerekek sokféle internethez kapcsolt eszközön – okostelefonok, tabletek, laptopok és még a videojáték-konzolokon keresztül is – hozzáférhetnek a közösségi oldalakhoz. Fontos, hogy a gyermek tudja, hogy a közösségi oldal használatának szabályai bármely eszközre vonatkoznak, és még annál is fontosabb, hogy figyelemmel kísérjük tevékenységüket. Ha akkor használnak mobileszközöket, amikor nem vagyunk körülöttük, mint pl. az iskolában, ismerősnél, feltelepíthetünk szülői ellenőrzést lehetővé tévő alkalmazásokat is.

Tegyünk pár elővigyázatossági intézkedést!

A gyerekeknek ismerniük kell a közösségi média használat és az online biztonsági beállítások minden csínját-bínját. Azonban mi vagyunk a felnőttek, és végső soron a mi felelősségünk az ő védelmük. Tegyünk meg minden szükséges intézkedést, hogy biztonságban tudjuk gyermekeinket a közösségi oldalak veszélyes terepén. Szerezzük be gépeinkre az internetes biztonsági eszközöket (amelyeket lehet, hogy internetszolgáltatónk már fel is telepített), amelyek lehetővé teszik, hogy igénybe vegyük a szülői felügyeleti eszközöket, blokkoljunk bizonyos weboldalakat és kulcsszavakat, korlátozzuk az online eltöltött időt. Nézzük át azokat az oldalakat, amelyeket a gyermekeink használnak, és bizonyosodjunk meg róla, hogy megfelelően használják az adatvédelmi beállításokat. Mondjuk el nekik, hogy mely jelszavak számítanak biztonságosnak, amelyeket fiókjaikhoz használhatnak, és ellenőrizzük le, hogy tudják-e egyáltalán, hogy mi a jelszavuk.

A legfontosabb, amit megtehetünk, hogy beszélgetünk velük a közösségi médiáról. Így ők nagyobb biztonságban lesznek, mi pedig nyugodtabbak lehetünk.

Forrás: Facecrooks

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hogyan vezessük be gyermekeinket a közösségi média világába?
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.