Jönnek az új videojátékok! Méghozzá ingyen!

Bármikor, amikor az emberek rákattannak a technológiai újdonságokra, az online csalók és átverő művészek már ugrásra készen állnak, hogy kihasználják a jelenséget.

A Sony Playstation 4 és a Microsoft Xbox One játékkonzoljainak megjelenésekor a kiberbűnözők a Facebook és egyéb közösségi média felhasználásával próbálnak meg profitot kovácsolni a felhasználók kíváncsiságából.

A csalás pont ugyanúgy működik, mint sok más hasonló. Először a bűnözők készítenek egy oldalt, amely az új csodamasinák kisorsolásával vagy éppen odaajándékozásával kecsegtet. Azután megkérik a felhasználókat, hogy lájkolják és osszák meg az oldalt, mert így lehet esélyük a nyereményre.

Ezek után elirányítják őket különböző felmérésekhez, ahol személyes adataikat is meg kell adniuk az esélyek növelése érdekében. Az adatokat később persze eladják gyanús online marketingcsapatoknak. Még rosszabb, amikor arra veszik rá a gyanútlanokat, hogy letöltsenek egy szoftvert, ami bármi olyat tartalmazhat, amelyet egy jól működő antivírusszoftver azonnal jelezne.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2013/11/18210965_l.jpg

Az átverés relatív átlátszósága ellenére egy PS4-sorsolást ígérő Facebook oldalt például már kétezren lájkoltak. Még ha az ilyen csalások nem is jelentenek kritikus mértékű biztonsági kockázatot, sok kellemetlenséget okozhatnak a felhasználóknak, mint pl. kényszerítés a teljes asztal letörlésére vagy a jelszavak megváltoztatására.

Hogy elkerüljük ezeket az átveréseket, egyszerűen csak tiszta fejjel kell megnézni őket. Ellenőrizzük az ajánlatokat, promóciókat a hivatalos weboldalakon vagy más legitim csatornán keresztül. Ha nem találunk céges információkat, akkor éljünk a gyanúperrel, hogy egy átverésbe futottunk bele.

A csalók elég gyakran apellálnak a Facebook felhasználók kíváncsiságára vagy éppen mohóságára, amikor új technológiák törnek be a piacra. Csak vessünk egy pillantást a hírfolyamunkra, és ha látunk egy olyan speciális ajánlatot, amely túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg úgy is van.

Forrás: Facecrooks

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Jönnek az új videojátékok! Méghozzá ingyen!
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.