A G Data adventi kalendáriuma a biztonságos karácsonyi időszakhoz

December 1. hagyományosan az a nap, amikor az első ablakocska kinyílik az adventi kalendáriumban. Ebben az évben a G Data ehhez hasonlóan összeállított egy speciális naptárat, benne 24 biztonsági jó tanáccsal.

A javasolt módokon könnyedén biztonságossá varázsolhatjuk számítógépeinket, okostelefonjainkat és táblagépeinket karácsonyig, nem hagyva lehetőséget a kiberbűnözőknek, hogy sikeres támadásokat és adatlopást hajthassanak végre.

1. Zárjuk be a biztonsági réseket!

Használjuk a frissítéseket, hogy operációs rendszerünk, szoftvereink és alkalmazásaink mindig naprakészek legyenek.

2. Védekezzünk biztonsági szoftverrel!

Használjunk olyan biztonsági megoldást, amely nem csak vírusvédelmet tartalmaz, hanem tűzfalat és valós idejű védelmet is a spamek és egyéb online fenyegetések ellen. Ehhez a szoftvernek folyamatosan frissítésekre van szüksége, hogy mindig naprakész maradjon és megbízhatóan hárítsa el a támadásokat.

3. Használjunk biztonságos jelszavakat!

Minden felhasználói fiókot az interneten biztonságos jelszóval kell levédeni. Egy ilyen jelszónak véletlenszerű számsorozatot, speciális karaktereket kell tartalmaznia, és el kell kerülni a szótárakban is megtalálható kifejezések használatát. Így különösen megnehezítjük a jelszó feltörésén ügyködő támadók dolgát.

4. Spamek: egyenesen a lomtárba!

Ideális körülmények között minden spam e-mailt olvasás nélkül törölni kellene. Továbbá nem szabad rákattintani a bennük foglalt linkekre vagy csatolmányokra sem, semmilyen körülmények között. A banki oldalakhoz, online boltokhoz vagy fizetős szolgáltatásokhoz tartozó webcímeket manuálisan kell begépelni a böngészőbe!

5. Táblagépek és okostelefonok védelme

A mobileszközöket, miként a PC-ket is, biztonsági szoftverrel kell megvédeni, hogy a kiberbűnözőknek ne legyen esélyük kártevőket csempészni ezen gépekre. Az ilyen biztonsági szoftvereknek védelmet kell nyújtaniuk arra az esetre is, ha a mobileszközt ellopnák. Képesnek kell lennie jelszóhasználatra, hogy megvédhesse a fontos alkalmazásokat és blokkolhassa a nem kívánt hívásokat és üzeneteket.

6. Biztonságban a közösségi oldalakon

A közösségi hálózatok különösen népszerűek napjainkban. Ott osztunk meg híreket, ott találunk meg új és régi ismerősöket – és nem csak a karácsonyi időszakban. A Facebookon vagy hasonló közösségi oldalakon nem szabad túl sok személyes adatot felfednünk magunkról, továbbá postai vagy e-mail címünket sem ajánlatos láthatóvá tenni a profilunkban. A bűnözők felhasználhatják ezeket az információkat támadásokra és betörésekre.

7. December: légy résen!

Vizsgáld meg az online boltokat, mielőtt vásárolnál, és nézz utána a hírnevüknek! Érdemes figyelmet szentelni az általános szerződési feltételeknek, a jogi figyelmeztetéseknek, és ellenőrizni a szállítási és egyéb költségeket. Egy kis kutatással könnyen kiderülhet, hogy „fekete bárányként” van-e elkönyvelve a bolt a felhasználók körében.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2013/12/LebkuchenhausRGB.jpg

8. Vigyázzunk a veszélyes üdvözlőkártyákkal!

Egyre népszerűbb dolog karácsonyi elektronikus üdvözlőkártyákat vagy e-maileket küldeni a barátoknak, ismerősöknek. Persze a bűnözők is tudatában vannak ennek, és el is küldik hamis karácsonyi lapjaikat veszélyes fájlcsatolmányokkal együtt. Ha ismeretlentől kapunk üdvözletet, töröljük olvasás nélkül, és semmiképp ne nyissuk meg a mellékletet!

9. Figyeljünk a rövid linkekre!

A rövid URL-ek egyre népszerűbbek. Már nem csak a Twitteren bukkannak fel, de egyre gyakrabban találkozhatunk velük Facebook üzenetekben és más közösségi hálózatokban is. Sok ezek közül a kártevők csapdájába vezetheti a gyanútlanokat, ezért különösen figyelni kell az ilyen üzenetekre.

10. Biztonságos fizetés az interneten

A fizetési procedúra alatt figyelni kell a böngésző instrukcióira, hogy meggyőződjünk róla, hogy az adat titkosított formában kerül továbbításra. Amire különösen figyelni kell, az a lakat megléte a címsorban, a https rövidítésre a cím begépelése előtt, a modernebb böngészőkben a címsor zöld hátterére.

11. Biztonságos alkalmazások használata mobileszközökön

Az okostelefon- és táblagép-felhasználóknak megbízható forrásokból kell beszerezniük alkalmazásaikat, mint például a Google Play az androidosoknak, vagy egyenesen az eszköz gyártójának weboldaláról. Az alkalmazások kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy ezek milyen engedélyeket tartalmaznak, és csak azt az alkalmazást telepíteni, amelyre tényleg szükségük van.

12. A merevlemez megtisztítása

Érdemes rendszeresen megtisztítani könyvtárainkat és törölni a már nem friss vagy nem használt programokat. Ha egy szolgáltató már nem ad támogatást a szoftveréhez, onnantól az már nem frissíthető. Ez megkönnyíti az online bűnözőknek, hogy kihasználják a biztonsági réseket és megtámadják a felhasználókat.

13. Elgépelések

Amikor beírunk egy webcímet a böngészőbe, figyelmesen tegyük, mert erre utaznak a bűnözők. Ha pl. egy német felhasználó „facbook.de”-t gépel be a „facebook.de” helyett, máris egy fertőzött weboldalra kerül.

14. Tegyük biztonságossá az online bankolást!

Az online banki szolgáltatások használatakor meg kell bizonyosodni, hogy kétutas hitelesítési eljárást használunk, amely a lehető legbiztonságosabb. A G Data BangGuard – az egyetlen védelem az ismert és ismeretlen banki trójaiak ellen – további védelmet is nyújt az online fizetési tranzakciók során. Azoknak a vásárlóknak, akik fizetési szolgáltatón keresztül egyenlítik ki számláikat, olyan szolgáltatót kell keresniük, amelyek vásárlói védelmet is biztosítanak.

15. Tudjuk biztonságban gyermekeinket!

Az internet világa különösen népszerű a gyerekek és tinik között. Azonban számos kibercsapda és csalárd tartalmú, szexszel, erőszakkal, drogokkal foglalkozó weboldal is található netszerte. Fel kell hívnunk a figyelmüket a netezés kockázataira, a leselkedő veszélyekre. Kezdetben szörföljünk velük együtt. Egy biztonsági megoldás, szülői felügyeleti eszközökkel és egy erőteljes webszűrővel segíthet biztonságban tudni gyermekeinket.

https://virusirto.hu/wp-content/uploads/2013/12/Bad_Santa_W_RGB.jpg

16. Maradj éber az online vásárlások során!

A több kreditkártyával is rendelkezőknek csak egyet kellene használniuk az online vásárlásaikhoz. Ily módon könnyen nyomon követhető, hogy mi történik, és ha hiba vagy csalás következik be, csak egy kártyával kell törődni. A felhasználók például eltárolhatják a kártya blokkolásához szükséges telefonszámot okostelefonjaikban.

17. Készítsünk biztonsági mentést adatainkról!

Hogy digitális családi fotóinkat vagy videóinkat ne veszítsük el, érdemes mindenről egy biztonsági másolatot készíteni, hogy fertőzés vagy rendszerösszeomlás esetén helyre tudjuk állítani őket. A teljes körű biztonsági megoldások tartalmaznak egy biztonsági mentés modult is.

18. Utazás alatt is legyen biztonságos a karácsony!

Sokan utaznak el otthonról a karácsonyi időszakban, de akkor sem lehet megfeledkezni az IT biztonságról. Kerülni kell a hotelek, internetkávézók, repterek nyilvános WLAN hálózatainak használatát, mert ezek gyakran nem megfelelően védettek, és így a bűnözők könnyedén kémkedhetnek az ezeken átmenő adatforgalomból.

19. Vigyázzunk a fotónyomtató kártevői csapdákra!

Az azonnali fotónyomtatók egyre népszerűbbé válnak. Az SD kártyán vagy USB sticken tárolt digitális képeinket gyorsan kézzelfoghatóvá alakítják. Azonban veszélyes kártevők tenyészhetnek a nyomtatókon, amelyek átjutnak az adathordozó eszközre. Ezért, amint hazaérünk, fontos, hogy a használat előtt lefolytassunk egy vírusellenőrzést eszközeinken.

20. Szörföljünk biztonságban!

A tűzfal mindig legyen bekapcsolva böngészés közben, ez biztosítja az állandó online védelmet. A biztonsági szoftverek gyakran tartalmaznak tűzfalat is.

21. Védjük meg okostelefonunkat az adatlopástól!

A karácsonyi forgatagban könnyen ellophatják vagy elveszíthetjük okostelefonjainkat. Mit is tegyünk ekkor? Már jó előre telepíteni kell a lopás elleni adatvédelmet, amely távoli lezárást, az eszköz helyének bemérését és adattörlési lehetőséget kell, hogy tartalmazzon. Tehát ha rossz kezekbe kerül a telefon, akkor sem tudnak hozzáférni a tárolt személyes adatainkhoz. A G Data InternetSecurity for Android például tartalmazza ezt a fajta védelmet.

22. Tehermentesítsük a merevlemezt!

A már nem szükséges vagy duplikált adatokat időről időre érdemes törölni, hogy több hely maradjon a karácsonyi fotóknak vagy egyéb adatoknak. A felhasználók freeware programokat is találhatnak a duplikált fájlok felfedezéséhez.

23. Biztonságosan töröljük adatainkat!

Ha valaki eladná régi merevlemezét vagy fontos fájlokat törölne róla, nem elég, ha az adatokat a lomtárba üríti, teljesen el kell távolítani őket. Másképp a fájlok visszaállíthatóak bárki által. Az adateltávolító és -törlő programok segíthetnek ennek megoldásában. Ezek gyakran részét képezik a teljes körű biztonsági szoftvercsomagoknak.

24. Zárjuk le az utat a fontos fájlokhoz!

A fontos digitális dokumentumokhoz (szerződések, biztosítások, igazolások) érdemes lezárni a hozzáféréseket. A digitális adat széf segíthet ebben, ez biztonságosan kódolja a fájlokat és csak a megfelelő jelszó megadásával válnak hozzáférhetővé. A G Data TotalProtection 2014 tartalmaz adatszéfet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A G Data adventi kalendáriuma a biztonságos karácsonyi időszakhoz
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.