Hogyan ne adjunk karácsonyi ajándékot a kiberbűnözőknek

A karácsonyi bevásárlás során egyre több ember kerüli el a túlzsúfolt városközpontokat, és inkább előnyben részesíti az otthon kényelméből is kivitelezhető internetes vásárlást. Egy felmérés szerint az elmúlt évben csak Németországban 25 millió felhasználó rendelt ajándékot családjának és barátainak a világhálóról.

A kiberbűnözők persze megpróbálnak profitálni ebből a trendből is, hamis ajánlatokat téve e-mailen keresztül, vagy más átverési módszereket használva, amivel csapdába csalhatják a gyanútlanokat.

Az elkövetők célja: zsebre vágni a pénzt az áru kiszállítása nélkül, vagy megfertőzni a PC-ket, hogy aztán ellophassák és eladhassák értékes adatainkat. Különös érdeklődést mutatnak a fizetős szolgáltatásokhoz, e-mail fiókokhoz és online boltokhoz tartozó jelszavak és bejelentkezési adatok iránt.

G Data most biztonsági tanácsainak listájával próbálja elérni, hogy a felhasználók ne adjanak önként karácsonyi ajándékot a csalóknak.

Hamis kiszállítási megerősítések

A megrendelt karácsonyi csomagokat rendszerint csomagküldő cégek szállítják ki. Ezért a bűnözők hamis e-maileket küldenek kiszállítási megerősítésekről és számlákról. Az üzenetekben leginkább az áll, hogy a csomagot nem lehetett kézbesíteni, vagy hogy egy új számla áll rendelkezésre a szállításról az ügyfélszolgálatnál. Ezek az e-mailek gyakorta tartalmaznak kártevővel fertőzött weboldalra mutató linket vagy egyéb veszélyes fájlmellékletet.

fertozo_weboldalak_g-data

Üzleti célú megkeresések

Ezekben a spam e-mailekben a csalók márkás termékeket, mint luxuskarórákat, okostelefonokat vagy más drága terméket kínálnak nagyon alacsony áron. A mellékelt linkek kártevővel fertőzött weboldalakra vagy hamis online boltokba csalják a felhasználókat, ahol például ellopják a PayPal bejelentkező adataikat, vagy a fizetés után az áru soha nem kerül már kiszállításra.

Veszélyes karácsonyi üdvözletek

Egy másik népszerű stratégia a karácsonyi időszakban a hamis karácsonyi elektronikus üdvözlőlap küldése. Ezek olyan csatolmányokat tartalmazhatnak, amelyekben különböző népszerű kártevők bújnak meg, vagy olyan linket, amely kártevőkkel fertőzött weboldalakra vezet.

Ha csak ezekre figyelünk, máris biztonságosabban intézhetjük online karácsonyi bevásárlásunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hogyan ne adjunk karácsonyi ajándékot a kiberbűnözőknek
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja Adatkezelési tájékoztatónkat.